Hyppää sisältöön

Palestiinalaiset: Emme noudata enää rauhansopimusta

Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin mukaan Israel rikkoo Oslon rauhansopimusta, joten palestiinalaisetkin lopettavat sen noudattamisen. Päätöksen merkitys saattaa jäädä vähäiseksi.

Palestiinan presidentti Mahmud Abbas puhui YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa 30. syyskuuta. Kuva: Andrew Burton / AFP / Lehtikuva

Palestiinalaishallinto ei enää noudata vuoden 1993 Oslon rauhansopimusta. Asiasta ilmoitti palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas eilen keskiviikkona YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa.

Abbasin mukaan Israel on jatkuvasti rikkonut sopimusta. Hän vaati Israelia tunnustamaan velvollisuutensa, joita sillä on "miehittäjävaltiona". Asioiden nykyinen tila ei voi jatkua, hän totesi.

Palestiinalaisjohtaja vaati YK:ta tarjoamaan palestiinalaisille suojelua kansainvälisen lain mukaisesti.

Abbasin mukaan Israel on kiihdyttämässä viime viikkoina leimahtaneita yhteenottoja Jerusalemin Temppelivuorella. Abbasin mielestä Israel pelaa riskipeliä, jos yrittää muuttaa poliittisen konfliktin uskonnolliseksi.

"Pommi, joka ei vaikuttanut mihinkään"

Abbasin puhetta mainostettiin ennen kokousta käänteentekeväksi. Palestiinalaisvirkamiesten mukaan Abbasin puheella tulee olemaan pommin kaltainen vaikutus Lähi-idän tilanteeseen.

Puheen jälkeen asiantuntijat olivat hieman yllättyneitä. Palestiinalaisten jääminen sivuun maineikkaasta Oslon sopimuksesta on toki merkittävä asia, mutta asiantuntijoiden mukaan Abbas kertoi asiasta tavalla, josta seuraa, ettei päätös muuta käytännössä juuri mitään.

Yksi osa Oslon sopimusta on palestiinalaishallinnon perustaminen. Jos sopimusta ei noudateta, loogista olisi lakkauttaa myös hallinto. Se kuitenkin jatkaa toimintaansa kuten tähänkin asti.

Tärkeä osa sopimusta on ollut Israelin ja palestiinalaisten välinen yhteistyö turvallisuusasioissa. Sen jatkuminen on toistaiseksi epäselvää. The Guardian (siirryt toiseen palveluun) lehden mukaan Abbas ei sanonut yhteistyön loppuvan.

Toisaalta uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että Abbas kyllä tarkoitti yhteistyön lopettamista. Tämän seurauksena palestiinalaispoliisit eivät esimerkiksi valvoisi israelilaisten siirtokuntien turvallisuutta Länsirannalla. Al-Jazeera uskoo, että Israel rankaisee palestiinalaisia taloudellisesti ja myös ulkomainen apu voi vähentyä.

Suosittelemme sinulle