Hyppää sisältöön

Komentaja: Mystisiä löytöjä maalta Ruotsin sukellusvene-etsintöjen yhteydessä

Ruotsin puolustusvoimat etsi sukellusvenettä Tukholman saaristossa 17.–24. lokakuuta 2014.

Ruotsin puolustusvoimat etsi vierasta sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014.
Ruotsin puolustusvoimat etsi vierasta sukellusvenettä Tukholman saaristossa lokakuussa 2014. Kuva: Fredrik Sandberg / EPA
Paula Tapiola

Ruotsin viimesyksyisen sukellusvenejahdin aikana tehtiin useita esinelöytöjä niin vedestä kuin maaltakin. Sukellusveneen miehistö on voinut saada apua ulkopuolisilta henkilöiltä, paljastaa Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun). Göranson jättää tehtävänsä tänään torstaina.

– Olen aivan varma, että Ruotsin aluevesiä loukattiin lokakuussa. Olen siitä nyt vieläkin vakuuttuneempi kuin tuolloin. Lopullinen analyysimme tapahtumista on laajempi ja paljon syvempi, Göranson sanoo.

Puolustusvoimat jätti lopullisen ja huippusalaiseksi julistetun analyysinsa sukellusvene-etsinnöistä hallitukselle viime torstaina. Analyysin mukaan ei ole epäilyksen häivääkään, etteikö Ruotsin aluevesiä loukattu.

Loppuraportissa luetellaan 21 havaintoa vedenalaisesta toiminnasta. Göransonin mukaan havainnot ovat erittäin luotettavia.

Lisäksi puolustusvoimien tiedustelujoukot, turvallisuuspoliisi ja poliisi ovat tehneet löytöjä vedestä ja maalta. Göranson ei halua paljastaa, mitä ne ovat, mutta kertoo, että joukossa on mystisiä esineitä.

– Niitä ei voida liittää mihinkään tiettyyn vieraaseen valtaan, mutta on mahdollista, että jokin vieras valta on käyttänyt niitä. En kerro, mitä ne ovat, sillä jos jokin vieras valta on jättänyt ne tänne, en halua heidän tietävän, mitä olemme löytäneet ja mistä, Göranson sanoo.

Hän pitää myös mahdollisena, että sukellusveneen miehistö on saanut apua ulkopuolisilta henkilöiltä saaristossa.

Ruotsin puolustusvoimat etsi sukellusvenettä Tukholman saaristossa 17.–24. lokakuuta 2014. Etsintöjen jälkeen puolustusvoimat kertoi olevansa varma, että saaristossa oli käynyt ulkomaalainen pienoissukellusvene.

Todisteina olivat tuolloin rannalta otettu valokuva, merenpohjasta löydetty jälki ja etsintäalueella havaittu kaikuääni. Myöhemmin kävi ilmi, että rannalta otetussa valokuvassa oli tavallinen vene, ei sukellusvene.

Suosittelemme sinulle