Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Pysäyttäkää saamelaiskäräjävaalit?" – YK:n edustaja

Pohtikaa saamelaiskäräjävaalien pysäyttämistä, kehottaa YK:n alkuperäiskansa-asioiden pysyvän foorumin varapuheenjohtaja Oliver Loode. Hänen mielestään vaalit ja tulevat Saamelaiskäräjät eivät välttämättä enää nauti kaikkien saamelaisten luottamusta.

Oliver Loode
Kuva: UNPFII
Martta Alajärvi
Avaa Yle-sovelluksessa

– Pohtikaa saamelaiskäräjävaalien pysäyttämistä, kehottaa YK:n edustaja Oliver Loode.

Virolainen Oliver Loode on YK:n alkuperäiskansa-asioiden pysyvän foorumin varapuheenjohtaja.

Hänen mielestään Suomi on rikkonut YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien julistusta hyväksymällä 93 uutta ihmistä saamelaiskäräjien vaaliluetteloon korkeimman hallinto-oikeuden määräyksellä, Saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti.

– Ensinnäkin, saamelaisuudesta päättämisen tulisi olla Saamelaiskäräjien hallussa, ei Suomen korkeimman hallinto-oikeuden. Suomi on viime syksynä uusinut sitoumuksensa laittaa alkuperäiskansajulistus täytäntöön ja nyt se jo rikkoo julistusta.

Loode: Nauttivatko vaalit enää saamen kansan luottamusta?

Loode painottaa kollektiivisia oikeuksia, jotka ovat alkuperäiskansojen ajattelun ytimessä.

– Toiseksi, kollektiiviset oikeudet ovat alkuperäiskansajulistuksen ytimessä. Alkuperäiskansoilla on ryhmänä oikeus määritellä, ketkä kuuluvat kansaan. Se on myös kansainvälisen oikeuden hengen mukaista, Loode sanoo.

Oliver Loode pohtiikin, että nauttivatko ensi sunnuntaina huipentuvat saamelaiskäräjävaalit enää saamen kansan luottamusta.

– Haluaisin nostaa esille kysymyksen siitä, että millainen juridinen pohja on vaaleilla tai tulevilla Saamelaiskäräjillä, jos vaaleissa on mukana äänestäjiä, joita saamelaiset eivät ole hyväksyneet saamelaisiksi. Vaalien legitimiteetti on kyseenalainen, Loode sanoo.

Apulaisprofessori kehottaa jättämään äänestämättä, puheenjohtaja kehottaa äänestämään

Toronton yliopiston apulaisprofessori Rauna Kuokkanen on kehoittanut blogissaan saamelaisia jättämään äänestämättä sunnuntain saamelaiskäräjävaaleissa.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja, ehdokas Tiina Sanila-Aikion terveiset kansalleen keskiviikkona olivat, että nyt on tärkeää äänestää vaaleissa.

Oliver Looden haastattelu Sohkaršohkkassa torstaina ja perjantaina klo 17.30.

Suosittelemme sinulle