Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Näytä kuva

Kuinka monta päivää ensilumeen? *

* tilastojen valossa

Mitä on virallinen ensilumi?

Ensilumeksi määritellään lumikerros, joka on vähintään yhden senttimetrin paksuinen ja havaintoasemalla kello kuudelta aamulla UTC-aikaa. Käytännössä tällä hetkellä käytössä olevat laitteet mittaavat kuitenkin vasta kahden senttimetrin lumipeitteen. Lunta voi siis sataa ennen kuin sitä kutsutaan virallisesti ensilumeksi. Aikaisemmin havainnontekijä määritti ensilumen sataneeksi, kun maanpinta oli mittaushetkellä vähintään puoleksi valkoinen.

Monesti ensilumi ehtii sulaa ennen varsinaisen lumipeitteen tuloa. Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan pisintä aikaa, jonka lumi on pysynyt maassa. Keskimäärin lunta on maassa etelässä reilut kolme kuukautta ja pohjoisessa jopa seitsemän kuukautta.

Ensilunta voidaan Pohjois-Suomessa odotella jo syyskuun loppupuolella, kun taas etelässä se tavallisesti tulee vasta marraskuussa. Keskimääräiset tilastot on laskettu vuosilta 1981–2010. Toisinaan Lapin tuntureilla ensimmäisiä lumihiutaleita nähdään jo elokuun puolella. Aikaisimmillaan lumikuuro on valkaissut maata Käsivarressa Enontekiöllä jo 30. elokuuta 2007.

Ilmaston lämpeneminen muuttaa yhä suuremman osan talven sateista vedeksi, jolloin lumipeite hupenee ja myös lumentulon ajankohta siirtyy myöhemmäksi. Tällä hetkellä lumentulon ajankohta on jo siirtynyt etelässä myöhäisemmäksi. Tulevina vuosikymmeninä muutos tulee todennäköisesti näkymään myös pohjoisessa.

Tekijät: Ville Juutilainen, Kerttu Kotakorpi, Seija Paasonen. Kuvat: Ylen aluetoimitukset. Lähde: Ilmatieteen laitos.

Lisää aiheesta: Ylen sääsivut Ylen Sääkone Katsojien sääkuvat