Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Räppäri ja rokkari löysivät yhteisen sävelen (ja sanat) – video

Atomirotta yhdistelee musiikissaan reippaalla kädellä räppiä, rokkia ja poppia, jopa iskelmää. Toisaalta bändi kaihtaa määrittelyjä ja haluaa tehdä vain omannäköistään musiikkia.

Atomirotta
Atomirotta, eli Mikko Sarjanen vokaalit, J. Pajulaakso tuotanto, Rane Raitsikka kitara. Tony Sheng / Monsp, kuvankäsittely Yle/ Grafiikka
Suvi Vesalainen,
Eetu Pietarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viitisen vuotta sitten alkoi levitä huhuja siitä, että Rane Raitsikka on palannut. Kuka Rane? No Smack-yhtyeen kitaristi Rane Raitsikka tietysti. Rane oli palannut Yhdysvalloista takaisin Suomeen yli 20 vuoden jälkeen.

On kulunut 25 vuotta siitä, kun Smack oli yhtenä muutamista muista suomalaisbändeistä koputtelemassa suuren maailman tuotantoyhtiöiden ovia. Reissusta jäi jälkeen kulttibändin maine jopa monen myöhemmän länsirannikon suuruuden esikuvana.

– Ei moni suomalainen bändi voi sanoo, että ne olis tehnyt sitä, eli yrittänyt oikeasti breikata ulkomailla ja rapakon takana. Smack oli kuitenkin olemassa vaan pari vuotta. Aina kun puhuu, tulee Claudee ikävä. Rest in peace. Se oli kyllä mieletön jätkä, Rane sanoo nyt.

_Smack_in laulaja Claude kuoli jo vuonna 1996.

Rane on maailman mies. Miehen jutuissa vilahtelee paljon isoja nimiä kuten vaikka Guns N' Roses, Nirvana, Dave Grohl, Queens of Stone Age, Gene Trautmann, Hanoi Rocks, Sami Yaffa...

Nyt länsirannikon rokkiklubit ovat tosin vaihtuneet tiiviiseen keikkailuun kotimaassa Atomirotassa sekä omien lasten päiväkodin kevätjuhlissa yhdessä Waltarin Kärtsy Hatakan kanssa. Molempien lapset kun ovat samassa hoitopaikassa.

Yhteinen sävel löytyi Notkeassa Rotassa

Alun hakemisen jälkeen Raitsikka löysi paikkansa itähelsinkiläisen rap-bändin Notkean Rotan riveistä.

– Kun Rane päätyi Suomeen, se otti yhteyttä meikäläisen tähän toiseen projektiin, Notkeaan Rottaan, missä Rane on myös mukana. Meidän kielelliset taustat tulee skidisti eri aikakaudelta, mutta tavallaan ihan samoista jutuista, kertoo Raitsikan bändikaveri, Notkeassa Rotassa ja nyt Atomirotassa vaikuttava muusikko Mikko Sarjanen.

Rane Raitsikka puhelimessa

Rane esiintyy autokuskina jo Notkean Rotan vuonna 2012 julkaistussa musiikkivideossa Paluu betoniin.

– Notkean Rotan Iistimpää siistimpää on tavallaan Ranen vanha sävellys sieltä 90-luvun alusta. Tuotiin se tietysti hieman erilaisena tähän maailmaan. Ranella on pyörinyt päässä paljon juttuja, joita se ei ole päässyt tuomaan esiin. Jos 20 vuotta pyörii joku juttu mielessä, se on hyvä, Sarjanen toteaa.

Pojat

Notkeasta Rotasta Atomirotaksi

Notkeasta Rotasta kehkeytyi lopulta uusi projekti Atomirotta pari vuotta sitten. Kahden eri sukupolven muusikoista koostuvan yhtyeen reilun vuoden takainen ensimmäinen single Aurinkoon ponkaisi listoille ja palkinnoille pian ilmestyttyään.

_Aurinkoon -_videota on kuunneltu Youtubesta jo yli miljoona kolmesataa kertaa. Nyt on toinen levy tekeillä.

kolmas

– Ranella on kauhee buugi päällä tällä hetkellä sävellyskynän kanssa. Sillä voi olla melodian pätkä, joka me vedetään tohon noin jollain aika hatusta vedetyillä sanoilla. Sitten meikäläinen on lähtenyt rakentaa stoorii sen fraasin ympärille. Se on magee juttu, Sarjanen sanoo.

Ja jatkaa:

– Puhumattakaan siitä, että mä en oo ikinä laulanut. Kokenut ikinä olevani laulaja. Sitten Rane Raitsikka sanoo tyypilliseen tapaansa: "Kaikki osaa laulaa, Mikko, ala laulaa. Mee tonne mikkikoppiiin ja ala laulaa". Sitä on tehnyt omaan päähänsä sellaisen ihmeellisen blokin joskus, että en mä ole mikään laulaja, mä räppään. Mutta what the fuck.

Nenä vie

Jos Atomirotan ensimmäinen hitti Aurinkoon oli eräänlaista räp-poppia, uusi Nenä vie on melkein iskelmää.

Atomirotan musiikkivideot on kuvannut Sarjasen räppikuvioista tuttu kuvaajaguru Tony Sheng.

– Ei meillä mitään budjetteja ole. Bablo Films ja SMC Lähiörottien Tony on kuvannu meidän videot. Me ollaan onnekkaita siinäkin mielessä, että meillä on näitä jätkiä, millä olis paljon muutakin duunii, mutta ne on tehneet meille ihan mielettömiä videoita mun mielestä, Rane hehkuttaa.

pojat

Mikko Sarjanen on puolestaan ollut Notkean Rotan hahmossa tuttu näky vierailijana SMC Lähiörottien videoilla.

Nyt Notkea Rotta on kuitenkin telakalla ja muusikot laittavat kaiken energiansa Atomirottaan, uusiin biiseihin ja keikkailuun ympäri Suomen. Tiiviis keikkailu tuottaakin jo tulosta. Tuvat ovat täynnä Rovaniemeä myöten. Ja aina voi löytyä uusi, Atomirotan mentävä kolo.

– Jos laitakaupungilla on joku musapaikka, niin on aika varmaa, että Atomirotta soittaa siellä jossain vaiheessa. Mun mielestä se on hyvä juttu. Jos me löydetään joku kiva paikka, esimerkiksi Leppakkomies Kalliossa, niin me soitetaan kolme iltaa putkeen siellä. Ens kerralla varmaan neljä, Raitsikka uhoaa.

Suosittelemme sinulle