Hyppää sisältöön

Halikon katupartio aikoo seurata tarkasti turvapaikanhakijoita

Halikon entiseen sairaalaan avattava turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus saa maanantaina ensimmäiset asukkaat. Osa Märynummen asukkaista on valmiita aloittamaan katupartioinnin poliisiin vastustuksesta huolimatta.

Ihmisiä pöytien ääressä.
Halikon turvapaikkakeskuksesta järjestettiin asukastilaisuus Märynummen paloasemalla torstaina 1. lokakuuta. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle
Yrjö Hjelt

Jari Santanen asuu sadanviidenkymmenen metrin päässä Salon Halikkoon maanantaina avattavasta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta. Santanen sanoo, että turvapaikan hakijoiden elämää rauhallisessa Märynummessa aiotaan seurata tarkasti.

– Mennään miehissä kerrankin oikein lenkille ja hiukan katsotaan, minkälaista porukkaa nämä turvapaikanhakijat ovat ja missä he liikkuvat.

Santanen kertoo olevansa Märynummessa toiminnan aloittavan kodinturvajoukkojen tai katupartion puuhamies. Tarkoitus on jalkautua heti, kun vastaanottokeskus aloittaa toimintansa.

– Ei olla valkoiset kaavut päällä eikä patukat kädessä ketään menossa jahtaamaan. Ihan vaan, että saadaan totuus esille, mitä täällä alkaa tapahtua, Jari Santanen sanoo.

Poliisilta njet, njet

Ylikonstaapeli Heikki Anttila Salon poliisista toivoo, että katupartiointiin ei ryhdyttäisi.

Mennään miehissä kerrankin oikein lenkille.

Jari Santanen

– Eikö nyt ole hieman liian aikaistakin, kun ei ole mitään tapahtunut, Anttila ihmettelee.

Jari Santanen sanoo ymmärtävänsä poliisia.

– Poliisi varmaan pelkää, että lähdetään patukat kädessä. Se on varmaan ihan aiheellinen pelko, kun tietää mitä Suomessa on tapahtunut. Mutta kyllä me nyt tämä tullaan toteuttamaan. Hiukan katsotaan perään, mitä täällä kylällä tulee tapahtumaan.

Peloton lady

Kilometrin päässä Halikon vastaanottokeskuksesta asuva Eija Hagelberg sanoo, ettei hän koe minkäänlaista pelkoa turvapaikanhakijoiden suhteen.

– En ole osannut pelätä tätä asiaa ollenkaan. Se on vain meidän asenteestamme kiinni. Jos me voimme suhtautua ystävällisesti näihin tulijoihin, niin varmaan se myös vähentää konflikteja.

Jotkut vain reagoivat vähän voimakkaammin kuin toiset.

Eija Hagelberg

Kahtia jakautunut Märynummi

Puolentoista tuhannen asukkaan rauhallinen Märynummen kaupunginosa on jakautunut kahtia suhtautumisessa turvapaikanhakijoihin. Toiset toivottavat uudet asukkaat tervetulleiksi. Toiset eivät.

Märynummella asuva Halikon entinen kaupunginjohtaja Simo Paassilta sanoo, että kukaan ei oikein tiedä, kumpia on enemmän. Paassilta itse toivottaa turvapaikan hakijat tervetulleeksi.

– Minun toiveeni on, että heidät otetaan ystävällisesti vastaan. Sillä tavalla edesautetaan heidän kotoutumistaan tänne.

Eija Hagelberg toivoo, että Märynummi selviää kiusallisesti alueen asukkaita jakavasta tilanteesta kuivin jaloin. Hän itse ei aio panna välejä poikki niihin, jotka ajattelevat asiasta toisella tavalla.

– Kaikki ovat ihmeissään, koska pakolaisten tulva on niin suuri, että jotkut vain reagoivat vähän voimakkaammin kuin toiset. Kyllähän tämä hankala ja haastava tilanne on kaikille.

Suosittelemme sinulle