Hyppää sisältöön

Ruotsin armeijan uusi komentaja korostaa sotilastiedon jakamista Suomen ja Ruotsin välillä

Ruotsin puolustusvoimien komentajan Micael Bydénin tehtävänä on parantaa Ruotsin puolustuskykyä. Edeltäjä arvioi, että Ruotsin puolustus kestäisi viikon.

Micael Bydén
Ruotsin puolustusvoimien uusi komentaja Micael Bydén. Kuva: Henrik Montgomery / Lehtikuva
Hannele Muilu

Ruotsin puolustusvoimien komentajana aloitti tänään Micael Bydén. Ruotsissa tehtävän hoitaja on myös  puolustusvoimien ylipäällikkö. Bydén on aiemmin toiminut ilmavoimien komentajana.

Bydén jatkaa Suomen ja Ruotsin välisen puolustusyhteistyön syventämistä. Hänen mukaansa se tarkoittaa maiden mahdollisuutta hyödyntää toistensa lento- ja laivastotukikohtia sekä tulevaisuudessa myös yhteisiä operaatioita. Molemmissa maissa on yhteistyöhön suurta halukkuutta.

Bydén pitää tärkeänä sotilastiedon jakamista maiden välillä.

–Yhteistyössä on kyse varsinkin luotettavan tiedon jakamisesta turvallisesti. Voimme jakaa keskenämme ilmatilanne- ja merivalvontakuvia.

–Autamme toisiamme niillä resursseilla, joita meillä on, niin että yksi plus yksi on enemmän kuin kaksi.

Myös Pohjoismaiden ja Baltian yhteistyötä on tarkoitus lisätä. Bydénin mukaan yhteistyö on luonnollinen jatke. Venäjän arvaamaton käytös huolestuttaa kaikkia Itämeren rannikkovaltioita.

Seitsemän päivän puolustus

Bydénin edeltäjä Sverker Göransson kohahdutti pari vuotta sitten toteamalla, että Ruotsin puolustus kestäisi korkeintaan viikon. Sen jälkeen Ruotsi tarvitsisi ulkopuolista apua. Göransson vaati koko kautensa ajan lisää rahaa puolustusvoimille.

Bydenin mukaan edeltäjä halusi tuolloisessa tilanteessa kuvata tilannetta ja tulevaisuuden näkymiä. Hän ei halua esittää kilpailevaa lukua puolustuksen kestävyydestä.

Bydénin tehtävänä on nyt parantaa maan puolustuskykyä hallituksen lupaamilla lisäresursseilla.

Ruotsin hallitus sopi keväällä uudesta puolustusstrategiasta. Puolustusmenoihin varataan miljardi euroa lisää vuosille 2016-2020. Rahalla on tarkoitus muun muassa hankkia hävittäjiä, perustaa joukko-osasto Gotlantiin, hankkia kalustoa sukellusvenejahteihin ja kutsua reserviläisiä kertausharjoituksiin. Osittaista asevelvollisuutta selvitetään.

Suosittelemme sinulle