Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Muistolaatta kunnianosoitus kovalle harjoittelulle - Jorma Pilkevaaran muistoa vaalitaan

Koripalloilija Jorma "Pilkku" Pilkevaaran muistolaatta paljastettiin lauantaina Munkkiniemen kentällä Helsingissä.

Yhteiskuva Pilkevaaran muistotilaisuudesta
Jorma Pilkevaaran muistoa kunnioitettiin Helsingissä. Kuva: Tytti Nuoramo
Jouko Vuolle
Avaa Yle-sovelluksessa

Herkkä ja tyylikäs hetki Munkkiniemen kentällä eli ”Paltsilla” - paikalla jolla on iso merkitys suomalaisen koripalloilun historiaan; on aika paljastaa Jorma Pilkevaaran muistolaatta, osoittaa arvostusta yhdelle merkittävimmistä ja tyylikkäimmistä suomalaiskoripalloilijoista.

Jorma Pilkevaara harjoitteli ”Paltsilla” paljon, lähes vuoden ympäri ja tarvittaessa villasormikkaat kädessä. Tulos näkyi ja hänet valittiin muun muassa vuoden 1967 EM-kisojen tähtiviisikkoon ja kahdesti Euroopan joukkueeseen. Pilkku oli mukana myös Tokion olympiakisoissa, jonne maajoukkue raivasi tiensä karsintojen kautta. Samaan ei vielä ole kyennyt yksikään toinen suomalainen palloilujoukkue.

Jorma Pilkevaara asui aivan Munkkiniemen kentän kupeessa ja oli todellinen Torpan Poika, vaikka edustikin urallaan myös ruotsalaista Helsingborgia sekä Turun NMKY:tä. Maajoukkueessa Jomi pelasi kaikkiaan 158 kertaa ja seuratasolla Suomen mestaruuksia kertyi seitsemän.

- Jorma Pilkevaaran uskomattoman hienoista ja kovista syötöistä sain tehdä urani alkuaikoina helppoja koreja maajoukkueessa, sanoi hiukan liikuttuneena Helsingin liikuntajohtaja Anssi Rauramo, joka ei koskaan ehtinyt pelata Jomin kanssa yhtä aikaa ToPon riveissä. Nyt hän saattoi osoittaa kunnioitusta esikuvalleen olemalla aktiivinen muistolaatan aikaansaamisessa.

"Viiden parhaan suomalaispelaajan joukkoon"

Jorma Pilkevaaran muistolaatan paljastustilaisuus oli kerännyt yhteen ison joukon hänen ystäviään. Muistolaatan paljastanut maajoukkueen monivuotinen päävalmentaja Kalevi Tuominen kertoi arvostavansa Jomin ehdottomasti viiden parhaan suomalaispelaajan joukkoon. Olympiakävijöistä olivat paikalla Teijo Finneman, Pertti Laanti ja Juha Harjula ja SM-sarjan pelikavereita muutaman joukkueellisen verran.

Ja niin oli taas saatu aikaan yksi lenkki ketjusta, joka alkaa ”Paltsilta” ja jatkuu Jomin opinahjoon Munkkiniemen yhteiskouluun. Sen pihalla taas lajista muistuttaa Juhana Blomstedtin suunnittelema suurikokoinen Vapaaheitto-patsas, hänen viimeinen työnsä joka nousi paikalleen vuonna 2010.

Jorma Pilkevaara – Jomi, Pilkku tai Härkä – miten vain haluatte, olisi muutaman viikon kuluttua täyttänyt 70 vuotta. Hänen matkansa kuitenkin päättyi vain 60-vuotiaana kesällä 2006. Sitä matkaa osaa arvostaa myös nykyinen maajoukkue, jossa Petteri Koponen tyylikkäästi jatkaa mm. Klaus Mahlamäen, Kari-Pekka Klingan ja Teemu Rannikon jälkeen Jomin työtä mestarillisena pelinrakentajana ja ratkaisijana - Jomin kaltaisena kapellimestarina.

Respect!

Suosittelemme