Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Pikajuoksutähdeltä rajuja väitteitä: "Jamaika manipuloi dopingnäytteeni"

Steve Mullingsin mukaan Jamaika ei todellakaan ole yleisurheilumaailman puhdas pulmunen.

Steve Mullings
Kuva: EPA
Sami Laine
Avaa Yle-sovelluksessa

Steve Mullings on historian kahdeksanneksi nopein sadan metrin juoksija, mutta kilparadoilla 32-vuotiasta jamaikalaista ei ole nähty neljään vuoteen. Syynä on Jamaikan antidopingtoimikunnan Mullingsille antama elinikäinen kilpailukielto.

Mullings jäi kiinni Furosemide-dopingaineen käytöstä Jamaikan maajoukkuekarsinnoissa elokuussa 2011. Pari kuukautta aikaisemmin Mullings oli pinkonut sadan metrin ennätysajakseen 9,80 ja hän olisi ollut yksi Daegun MM-kisojen suosikeista.

Nyt, neljä vuotta myöhemmin, Mullings syyttää Jamaikaa hänen uransa pilaamisesta. Mullings kerää gofundme-verkkosivuston kautta rahaa oikeustoimiaan varten. Mullingsin mukaan Jamaika on pettänyt hänet ja manipuloinut hänen dopingnäytteensä positiiviseksi.

- Vuonna 2002 päätin lähteä Yhdysvaltoihin yliopistoon toteuttamaan äitini ja oman unelmani. Päätös suututti monet Jamaikan yleisurheiluliitossa. He halusivat minun keskittyvän ammattilaisuraani. Eniten asiasta suuttuivat Dr. Paul Auden ja Dr. Herb Elliot, Mullings kertoo avoimessa kirjeessään.

Mullingsin mukaan Auden ja Elliot hermostuivat myös siitä, ettei hän allekirjoittanut sponsorisopimusta Niken kanssa. Tämän jälkeen alkoi lahjakkaan sprintterin piina.

- He molemmat saivat rahaa Nikelta. Kuukausi sen jälkeen, kun pääsin vuoden 2004 olympiajoukkueeseen, sain puhelinsoiton ja minulle kerrottiin virtsanäytteeni testosteronitasojen olevan korkealla.

- Auden painosti minua tunnustamaan, mutta kieltäydyin. Ensimmäinen oikeudenkäyntini peruttiin ja seuraava pidettiin ilman minua. Jamaika hylkäsi kaikki minun todisteeni, myös sen, että näytteen pulloa oli peukaloitu.

Mullings sai lopulta Jamaikan liitolta kahden vuoden kilpailukiellon. Myöhemmin hän sai kuulla liiton sisältä, että hänen virtsanäytettään oli todella vääristelty.

- Positiivinen testi oli entisen maailmanennätysmiehen ja maanmieheni Asafa Powellin. Minulle kerrottiin, että tapahtumien takana olivat Auden, Elliot sekä Powellin entinen valmentaja Stephen Francis.

"Tiesin olevani puhdas"

Mullings painottaa, ettei hän jäänyt vuosien 2004-2011 välillä kertaakaan kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä IAAF:n, USADAn tai WADAn testeissä. Vuoden 2011 MM-karsinnoissa Elliot palasi kuitenkin kuvioihin.

Mullingsia ei haluttu Jamaikan Daegun joukkueeseen, koska samalle paikalle olivat tyrkyllä Usain Boltin toveri Nesta Carter sekä Lerone Clarke ja Marvin Anderson.

- Hän (Elliot) kiirehti luokseni heti sadan metrin finaalin jälkeen ja johdatti minut testiin. -- Annoin jälleen positiivisen näytteen hänen käsissään, Mullings kirjoittaa.

- Tiesin olevani puhdas, koska minut oli testattu useaan kertaan sekä ennen Jamaikan matkaa että sen jälkeen. Läpäisin kaikki WADAn, IAAF:n ja USADAn testit.

Mullings kertoo saaneensa vuoden 2011 jälkeen elinikäisen kilpailukieltonsa lisäksi useita tappouhkauksia maansa korkeilta tahoilta. Jamaikan liitto on hänen mukaansa kieltänyt mahdollisuudet oikeudenkäyntiin tai dopingnäytteiden DNA-testeihin.

- Tutkijat ja lakimiehet haluaisivat auttaa minua, mutta minulla ei ole rahaa. Pyydän siksi yleisön apua. En voi tässä tilanteessa kääntyä kenenkään muun puoleen.

Lue Mullingsin koko avoin kirje tästä.

Suosittelemme sinulle