Hyppää sisältöön

American Apparel hakeutui konkurssiin – mutta leggingsit kestävät

Nuorten vaatettajana ja roiseista mainoskampanjoista tunnettu amerikkalainen muotikauppa on hukkumassa velkoihinsa. American Apparelin ehkä ikonisin vaatekappale on vihatut ja rakastetut leggingsit.

Vaateketju American Apparelin liike New Yorkin kaupungissa.
Vaateketju American Apparelin näyteikkuna New Yorkin kaupungissa. Kuva: Justin Lane / EPA
Tiina Länkinen

Takavuosien suosikkivaatettaja American Apparel on hakeutunut maanantaina konkurssiin. American Apparel on monille suomalaisillekin tuttu Yhdysvaltain-matkojen ostoskierroksilta.

Yhtiö toimii konkurssiprosessin aikana normaalisti liikkeissään ja tehtaillaan. Konkurssijärjestelyssä American Apparel tavoittelee noin 270 miljoonan euron velkojensa leikkaamista alle puoleen.

Sanomalehti New York Times luonnehtii ketjua konkurssiuutisessaan aikanaan amerikkalaisen "coolin" edelläkävijäksi.

Vuonna 1989 perustettu yhtiö kasvoi parikymppisten vakio-ostospaikaksi lujalla kotimaisuusmarkkinoinnilla ja "Valmistettu Yhdysvalloissa"-iskulauseella. American Apparel ei kuitenkaan ole enää tehnyt voittoa kertaakaan 2010-luvulla.

Jokaisia ostamatta jääneitä farkkuja kohti ostetaankin kaksi paria leggingsejä.

Marshall Cohen

American Apparel on saanut monenlaista julkisuutta menneistä provokatiivisista kampanjoistaan, joissa esiintyi vähäpukeisia nuoria. Perustaja Dov Charney on myös joutunut itse vastaamaan syytteisiin seksuaalista häirinnästä, ja hänen väitettiin vaatineen "rumat" myymälätyöntekijät piiloon. Muotilehdistö pohtikin Dov Charneyn viimevuotisen erottamisen jälkeen, purevatko eettisesti valmistetut vaatteet kuluttajiin, jos johtaja ei toimi eettisesti.

Vaikeuksista huolimatta American Apparelin johto on vakuuttanut, että tuotanto pysyy Yhdysvalloissa.

Muotiketju on myös osasyyllinen leggingsien maailmanvalloitukseen, sillä ihonmyötäiset jumppahousut värikartan kaikissa vaihtoehdoissa olivat American Apparelin kuumimpina vuosina sen hittituote.

Vaatettajan kohtalosta ei voine tehdä johtopäätöksiä leggingsmuodin kuolemasta. Niin sanottu "athleisure"-muoti – jossa urheilu kohtaa vapaa-ajan – kasvaa 17 prosentin ja kymmenien miljardien eurojen vuosivauhtia Yhdysvalloissa, kertoo brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun).

– Jokaisia ostamatta jääneitä farkkuja kohti ostetaankin kaksi paria leggingsejä, sanoo lehden haastattelema vähittäiskauppa-analyytikko Marshall Cohen markkinatutkimusyhtiö NPD:stä.

Suosittelemme sinulle