Hyppää sisältöön

Nobel-viikko käynnistyy – tänään selviää lääketieteen palkinnon saaja

Ruotsissa uskotaan, että tänään myönnettävän lääketieteen Nobelin voi saada neanderthalinihmisen perimän selvittänyt Svante Pääbo.

Ilpo Pajunen

Tänään käynnistyy taas jokasyksyinen jännitysnäytelmä, kun Ruotsin akatemia ja Norjan Nobel-komitea ilmoittavat, ketkä saavat tämänvuotiset Nobel-palkinnot.

Ensimmäisenä paljastetaan lääketieteen Nobelin saaja. Veikkaukset palkittavasta käyvät kuumina, mutta nimi selviää vasta, kun Karoliinisen instituutin valinta paljastetaan kello 12.30 Suomen aikaa. Yle esittää tapahtuman suorana netissä.

Ruotsissa yhtenä vahvana ehdokkaana pidetään ruotsalaista Svante Pääbota, jonka tuorein suursaavutus on neanderthalinihmisen perimän selvittäminen.

Muina ehdokkaina on mainittu liikalihavuuden syitä selvittänyt yhdysvaltalainen Jeffrey Gordon sekä ranskalainen Emmanuelle Charpentier ja yhdysvaltalainen Jennifer Doudna, jotka ovat tutkineet DNA:n muokkausta.

Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun)-lehden ennakkosuosikki on kuitenkin aivosoluja tutkinut yhdysvaltalaispsykiatri Karl Deisseroth.

Nobel-julkistuksia pitkin viikkoa

Nobel-julkistusten sarja jatkuu ainakin ensi maanantaihin asti, jolloin paljastetaan taloustieteen Nobelin saaja. Huomenna tiistaina kerrotaan fysiikan ja keskiviikkona kemian palkittavat.

Perjantaina on vuorossa kenties odotetuin eli rauhan-Nobel. Vahvana ehdokkaana on pidetty liittokansleri Angela Merkeliä, koska Saksa on ottanut vastaan suuren määrän turvapaikanhakijoita muun muassa Syyriasta.

Muita vahvoja ehdokkaita ovat eritrealainen katolinen piispa Mussie Zerai, joka on auttanut tuhansia pakolaisia Välimeren yli sekä italialaisen Lampedusan kaupunginjohtaja Giusi Nicolini. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on mainittu.

Kirjallisuuden Nobelin julkistamisen ajankohta on perinteisesti ilmoitettu vain pari päivää etukäteen. Yleensä päivä on ollut torstai, joten todennäköisenä pidetään tämän viikon torstaita.

Vahvoina ehdokkaina on mainittu valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitš, yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates, somalialainen Nuruddin Farah sekä japanilainen Haruki Murakami. 

Suosittelemme sinulle