Hyppää sisältöön

Lääketieteen Nobel jaettiin kolmen tutkijan kesken

Lääketieteen Nobel-palkinnon saajat julkistettiin Tukholmassa.

William C. Campbell, Satoshi Omura ja Youyou Tu.
William C. Campbell, Satoshi Omura ja Youyou Tu. Kuva: Nobel Prize
Mikko Kuusisalo

Lääketieteen Nobel-palkinto on tänä vuonna myönnetty William C. Campbellille ja Satoshi Omuralle sekä Youyou Tulle.

Campbell ja Omura saivat palkinnon sukkulamato-loistartuntojen uudenlaisesta hoitomuodosta ja Tu sai palkinnon malarian uudenlaisen hoitomuodon kehittämisestä.

Vuonna 1930 syntynyt Campbell on irlantilainen ja hän on emeritustutkija Drewn yliopistossa New Jerseyssä. 80-vuotias Omura on japanilainen ja emeritusprofessori Kitasaton yliopistossa Japanissa. 84-vuotias Tu on kiinalainen ja johtava professori Kiinan perinteisen kiinalaisen lääketieteen akatemiassa.

Campbell ja Omura kehittivät uuden Avermectin-nimisen lääkkeen, jonka avulla on pystytty vähentämään huomattavasti sukkulamatojen aiheuttamien jokisokeus- ja elefanttitautien esiintymistä. Lääke vaikuttaa tehoavan myös muihin loistauteihin.

Youyou Tu kehitti artemisiini-lääkkeen, joka on huomattavasti vähentänyt malariapotilaiden kuolleisuutta.

Karoliinisen instituutin Nobel-komitean myöntämän palkinnon saaja julkistettiin Tukholmassa maanantaina.

Sairauden vaikuttavat miljoonia ihmisiä vuosittain

Komitean mukaan palkitut löydökset tarjoavat uusia, tehokkaita keinoja hoitaa sairauksia, joista kärsivät vuosittain sadat miljoonat ihmiset. Komitean mukaan uudet hoitomuodot auttavat vähentämään ihmisten kärsimyksiä "mittaamattomissa määrin".

Hyttysten levittämän ja malarialoisen aiheuttamaan malariaan kuolee yhä noin puoli miljoonaa ihmistä vuosittain huolimatta hoitomuotojen nopeasta kehittymisestä viimeisten kymmenen vuoden aikana. Ylivoimaisesti suurin osa sairauteen kuolevista on vauvoja ja pikkulapsia Afrikan köyhimmillä alueilla.

Jokisokeus johtaa lopulta sokeuteen silmän sarveiskalvon kroonisen tulehduksen vuoksi. Yli sata miljoonaa ihmistä kärsii vuosittain elefanttitaudista. Tauti saa potilaan imusolmukkeet tukkeutumaan, mikä johtaa jalkojen, kivesten sekä joskus myös nivusten imusolmukkeiden turpoamiseen jopa useita kiloja painaviksi paksunahkaisiksi möykyiksi.

Lääketieteen Nobel-palkinto on jaettu vuodesta 1901 lähtien. Sen arvo on 8 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 850 000 euroa. Aiemmin palkinto on jaettu kolmen tutkijan kesken 35 kertaa. Youyou Tu on kahdestoista nainen, jolle lääketieteen Nobel-palkinto on myönnetty. Yhteensä palkittuja on 207.

Suosittelemme sinulle