Hyppää sisältöön

Joka neljäs aikuinen asuu yksin – "Kaikissa yhteyksissä puhutaan vain lapsiperheiden ongelmista"

Yksinelävää rokotetaan kaikkein tiukimmin asumisessa. Yksielävä saa perheellistä vähemmän kotitalousvähennystä. Suomen Yksinelävät -yhdistyksen mielestä yhteiskunta ja päätöksenteko tulevat jäljessä siihen nähden, että yksieläviä on Suomessa jo yli miljoona.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Pekka Loukkola,
Tanja Hannus

Suomen yksinelävien polttavin ongelma on asuminen, sanoo Suomen Yksinelävät ry:n puheenjohtaja Pirjo Lehtinen. Asumiskustannukset ovat Suomessa muutenkin korkeat ja Lehtisen mielestä ne kohdistuvat erityisen raskaasti yksineläviin.

– Yksinelävien tilanteen parantamiseksi pitäisi löytää taloudellisempia asumisratkaisuja ja heidän tulisi saada tukea asumiseen ihan eri tavalla kuin nykyisin, Lehtonen sanoo.

Oululainen, lähes 30 vuotta yksin elänyt Pekka Parpala kertoo, että juuri kun hän sai maksettua aiemman velkansa, tilalle tuli putkiremontin velka.

– En saa mitään avustusta. Jotta saisin, minulla pitäisi olla pienemmät tulot ja eläke, Parpala sanoo.

Suomen Yksinelävien puheenjohtaja Pirjo Lehtonen harmittelee sitä, että yksinasuvien eläkeläisten asumistuen heikennys pahentaa heidän tilannettaan entisestään.

Vaatimattomat yksineläjät

Lehtonen on seurannut vaalien ja hallitusneuvottelujen aikana hämmästyneenä sitä, että vaikka yhdistys on kertonut päättäjille yksinelävien ongelmista, lapsiperheet ja lapsiperheiden ongelmat nousevat esille kaikkialla.

– Kuitenkin yksinelävä maksaa kaikesta yksin ja saa harvoin mitään tukea, Lehtonen painottaa.

Yksielävä häviää myös kotitalousvähennyksessä, sillä hän saa sen vain kerran. Pariskunnalle huojennusta tulee samasta neliömäärästä kaksi kertaa.

– Asiat pitäisi korjata oikeudenmukaisiksi. Varsinkin vanhemmissa ikäryhmissä yksieläjät on ryhmä, joka on tottunut elämään vaatimattomasti. Heitä ei kuitenkaan saisi unohtaa, Suomen Yksinelävien puheenjohtaja toteaa.

Perhetarjouksia ja suuria pakkauksia

Yksinelävät ovat köyhyystilastoissa toiseksi suurin ryhmä. Leipäjonossa seisovista suurin osa yksineläviä.

Oululainen yksinelävä Pekka Parpala näkee kaupassa jatkuvasti tarjouksia, jotka on tehty perheellisille. Pakkaukset ovat suuria ja tuotteita saa kolme kahden hinnalla. Suurista annoksista osa päätyy Parpalan pakastimeen.

– Jos pienen pakkauksen jostakin löytää, siinä on suurempi kilohinta, tietää Pirjo Lehtonen.

Myös lomamatkoilla yksinelävä maksaa esimerkiksi majoittumisestaan enemmän kuin perheellinen.

Oululainen Pekka Parpala on elänyt lähes 30 vuotta yksin. Ajoittain hän tuntee itsensä yksinäiseksi.

– Ainahan sitä toista kaipaa, mutta kun käy vähän muualla liikenteessä, niin se auttaa, Parpala sanoo.

Suosittelemme sinulle