Hyppää sisältöön

"Stadin keuhkot" uhattuina – Luontoväki kauhuissaan Keskuspuiston nakertamisaikeista

Helsingin tuleva yleiskaava uhkaa kutistaa pääkaupungin luonto- ja viheralueita. Etenkin Keskuspuistoon kaavailtu tuhansien asukkaiden uusi asuinalue kuumentaa tunteita. Arvostelijat epäilevät, ettei nyt käsittelyyn tuleva ehdotus kestä tarkempaa tutkiskelua. Kaupunki taas katsoo, etteivät muutokset ole kovin suuria koko Keskuspuiston kannalta.

Hämeenlinnanväylän kaupunkibulevardi Kuva: Tapani Rauramo / Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Helsinki tekee parhaillaan uutta yleiskaavaa, joka saa etenkin luontoväen kiristelemään hampaitaan. Yleiskaavasta onkin povattu kuluvan syksyn yhtä kuuminta puheenaihetta Helsingin kaupunkipolitiikassa.

Ensi vuonna hyväksyttävä yleiskaava ohjaa esimerkiksi sitä, mihin rakennetaan asuntoja ja mistä viheraluista kenties luovutaan. Ehdotus esittää, miten Helsinki voisi kasvaa 250 000 asukkaalla vuoteen 2050 mennessä.

Virkistysalueiden olennainen supistuminen on erittäin huono juttu ja hyvin iso miinusmerkki.

Keijo Savola

Kaavaehdotus on kuumentanut tunteita jo ennen tiistaista lautakuntakäsittelyä. Monen mielestä se esimerkiksi nakertaa aivan liikaa kaupungin luonto- ja virkistysalueita. Suunnitelman mukaan muun muassa kantakaupunki laajenisi kaupunkibulevardeiksi muutettujen moottoritieväylien varsille.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin suojeluasiantuntija Keijo Savola pitää ehdotusta epätasapainoisena.

– Ehdotus on ylimalkainen esimerkiksi viheralueiden osalta, mutta samaan aikaan siinä on määritelty asuntovaltaisten alueiden korttelitehokkuusluvut hyvinkin tiukasti. Kysymys kuuluukin, että voiko näin epätasapainoista tuotosta viedä eteenpäin. Uskon, että tämä katsotaan aikanan korkeinta hallinto-oikeutta myöten, toteaa Savola.

Keskuspuiston länsiosaan 7000-8000 asukasta

Yksi kaupunkibulervardeista on suunnitteilla Hämeenlinnanväylälle. Toteutuessaan se haukkaisi palan Keskuspuiston länsiosasta.

– Onhan ne rakennuskaavailut toteutuessaan täysin mahdottomia kaventaen Keskuspuistoa tuolta kohdalta olennaisesti. Keskuspuisto on Helsingin tärkein yhtenäinen luonto- ja virkistysalue, huomauttaa Savola.

Helsingin kaupunginsuunnitteluviraston yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies puolestaan pitää uuden yleiskaavaehdotuksen vaikutuksia Keskuspuistoon vähäisinä.

– Kyllä vaikutukset Keskuspuistoon ovat loppujen lopuksi aika vähäiset. Pikemminkin voisi ajatella, että se rauhoittaa nyt sen käytetyimmän puisto-osuuden melulta ja kaupunkibulevardin rakentaminen muodostaa melumuurin suojaamaan puistoa.

Keskuspuiston länsipuolelle eli Hämeenlinnan väylän varteen on Piimiehen mukaan suunnitteilla asutusta 7000-8000 asukkaalle. Se miten raja lopulta Keskuspuiston ja kaupunkibulevardin välillä kulkee ei vielä ole täysin varmaa.

– Tässä yleiskaavavaiheessa on ideoitu, miten se rakentaminen voisi toteutua, mutta kyllä tarkat rajaukset tehdään sitten vasta asemakaavoituksessa. Meillä on nyt nämä hehtaarin ruudut mihin yleiskaava tällä hetkellä perustuu ja niillä ei edes tarkkaa rajaa pystytä osoittamaan, sanoo Piimies.

Vaikutukset Keskuspuistoon ovat loppujen lopuksi aika vähäiset.

Marja Piimies

"Viheralueita ei voi ulkoistaa kymmenien kilometrien päähän"

Keskuspuiston lisäksi myös Vartiosaareen Ramsinniemeen ja Haltialan alueelle on esitetty rakentamista. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin suojeluasiantuntija Keijo Savola pitää huolestuttavana Helsingin viheralueverkoston pienenemistä.

– Luontoalueiden määrän väheneminen ja nykyisten virkistysalueiden olennainen supistuminen ovat kyllä erittäin huono juttu ja hyvin iso miinusmerkki. Viheralueverkosto on esimerkiksi vanhemmalle väestölle ja lapsille täysin välttämätön, eikä sitä voi ulkoistaa jonnekin 30 kilometrin päässä, sanoo Savola.

Suosittelemme sinulle