Hyppää sisältöön

Koululaisilla oma kahvila Turun keskustassa – pop up ei karahda lupavaatimuksiin

Luolavuoren koululaiset tutustuvat työelämään omassa kahvilassaan Turussa. Viikon ajan toimiva kahvila on koulun oppilaiden ideoima ja toteuttama. Kaikki syötävät tuotteet tehdään itse, ja kahvipannussa porisee kahvilan oma erikoispaahto.

Kuva: Yle
Jarkko S. Laitinen

Iloinen puheensorina täyttää tilan ja kauppa käy, kun Luolavuoren koulun 6.–9.-luokkalaiset oppilaat käynnistelevät poikkeuksellista koulupäiväänsä. Koululaisten suunnittelema ja toteuttama projekti pop up -kahvila Herkkuvartti on ensimmäistä päivää auki. Suresh Torikka toimii kassanhoitajana ja on innoissaan kahvilasta.

Täällä opitaan mitä se työnteko oikein on.

Suresh Torikka

– Tämä antaa työkokemusta peruskoulun jälkeiseen aikaan. Täällä opitaan mitä se työnteko oikein on verrattuna koulussa istumiseen. On mahdollista, että työskentelen alalla sitten peruskoulun jälkeen, Torikka pohtii.

Myynnissä on sekä suolaista että makeaa syötävää. Kaikki syötävät tuotteet tehdään itse, ja kahvina on varta vasten paahdettua erikoissekoitusta.

– Täällä kahvilassa on vain puolet porukasta. Toinen puoli on koululla leipomassa ja valmistelemassa huomisia tuotteita. Ja sitä erikoiskahviamme ei voi ostaa mistään muualta, erityisluokanopettaja Hannu Lampi kertoo.

Liiketoiminta pyörii kevyesti

Elintarvikealaa säädellään tiukasti, mutta Herkkuvartti saatiin sujuvasti pystyyn.

– Emme joutuneet ollenkaan painimaan lupa-asioiden kanssa, sillä pop up -toimintatapa antaa mahdollisuuden tällaiseen viikon kestävään kahvilaan, Hannu Lampi selittää.

Kahvilan rahaliikenne pyörii Luolavuoren koulun vanhempainyhdistyksen kautta. Yhdistys päättää lopulta, mitä mahdollisella tuotolla tehdään.

– Aiempina vuosina vanhempainyhdistys on jakanut esimerkiksi stipendejä keväisin. Myös koululaisten kevätretkiä on sponsoroitu, Lampi luettelee.

Pop up -kahvila Herkkuvartti Turun Forum-korttelissa 5.–9.10.2015.

Suosittelemme sinulle