Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tanska vaikeuttaa kansalaisuuden saamista

Oikeisto sai sosiaalidemokraattien tuen päätökselle, joka kiristää tuntuvasti muun muassa kielitaitovaatimusta ja aikaa, jonka hakijan on ollut elätettävä itsensä täysin ilman tukia.

Tanskan ja Saksan välinen rajanylityspaikka.
Kuva: Carsten Rehder / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanska tiukentaa kansalaisuuden saamiselle asettamiaan kielitaitoon, yhteiskunnalliseen tietämykseen ja taloudelliseen asemaan liittyviä vaatimuksia.

– Tanskan kansalaiseksi pääseminen on niin erityistä, että on kohtuullista nostaa rimaa, sanoo integraatioministeri Inger Støjberg.

Tanskan hallituspuolue, keskustaoikeistolaisen Venstren, on saanut hankkeelleen kansankäräjillä oikeiston ja myös sosiaalidemokraattien tuen. Uudet vaatimukset tulevat voimaan lokakuun puolivälissä.

Siitä lähtien hakijan on ollut oltava taloudellisesti riippumaton neljä ja puoli vuotta edeltäneiden viiden vuoden aikana. Nykyisin vaatimus on kaksi ja puoli  vuotta.

Kielitaitotesti kovenee huomattavasti

Uutistietämystä mittaavaa testiä pidennetään 30 kysymyksestä 40:een. Ennen riitti 22 oikeaa vastausta, uusi vaatimus on 32. Lisäksi pidennetään aikaa, jonka on pitänyt kulua mahdollisesta sakko- tai muusta tuomiosta.

Kielitaitotestissä hakijan on yllettävä kolmostasolle nykyisen kakkostason sijasta, ellei hän ole jo kahdeksan vuoden ajan ollut taloudellisesti riippumaton. Tanskan kolmostaso vastaa kansainvälistä B2-luokitusta, jolle yltävä pystyy sekä ymmärtämään että ilmaisemaan suullisesti ja kirjallisesti varsin monimutkaisiakin asioita.

Kansalaisuusvaatimusten kiristäminen noudattaa samaa linjaa kuin Tanskan heinäkuinen päätös turvapaikanhakijoiden tukien leikkaamisesta. Tässä kuussa voimaan tullut päätös lähes puolitti tuen hakijoilta, joilla ei ole mukanaan lapsia, ja muidenkin tuet laskivat selvästi.

Suosittelemme