Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Väitös: Ohrasta biopolttoainetta autoille

Ohran oljista voidaan tuottaa biopolttoainetta, biobutanolia. Tuoreen tutkimuksen mukaan biobutanolin energiatiheys on etanolia parempi ja sitä voidaan käyttää polttoaineena autoissa ilman, että moottoreihin tarvitsee tehdä muutoksia.

Ohrapelto Kontiolahden Paiholan kylällä.
Vaikka EU ei enää edellytä tukiehdoissaan sadon korjaamista, pellon on silti tuotettava satoa ja se on pidettävä viljelykelpoisena. Kuva: Mari Nupponen / Yle
Sari Jormanainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ohran olkea voidaan hyödyntää biopolttoaineiden tuotannossa. Tämä käy ilmi perjantaina Itä-Suomen yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Tutkija Ming Yang tekemän tutkimuksen perusteella näyttäisi siltä, että oljen esikäsittelyssä valmistuneet hemiselluloosan sokerit muuttuvat tehokkaasti biobutanoliksi kun liuokseen lisätään tärkkelystä.

Tuuleentumattomasta ohrasta tehty säilörehu, jossa olki ja jyvä on kerätty yhtäaikaa, osottautui biobutanolin tuotannon vaihtoehdoksi. Tällä hetkellä tärkeimmät raaka-aineet biobutanolin tuotannossa ovat maissi ja vehnä.

Biobutanoli on uusiutuvana biopolttoaineena etanolia parempi, muun muassa siksi, että sen energiatiheys on parempi ja sitä voidaan käyttää suoraan autojen moottoreissa ilman autoon tehtäviä muutoksia. 

Tutkimus on tehty teollisen metsäbiotekniikan tutkimusryhmässä. Ming Yangin väitöstilaisuus pidetään perjantaina Joensuun yliopistokampuksella.

Suosittelemme