Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lammin vastaanottokeskuksessa tuhotyön yritys – asunto yritettiin polttaa

Poliisi kaipaa yleisöhavaintoja Lammin Pellavamakasiininkujalla viime yönä sattuneeseen tuhotyön yritykseen liittyen. Kerrostalo yritettiin polttaa ulkoapäin sytyttämällä.

Rikottu ikkuna kerrostalossa
Kuva: Ville Välimäki / Yle
Nina Keski-Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Lammin vastaanottokeskukseen on tiistain ja keskiviikon välisenä yönä tehty tuhotyön yritys, jossa yritettiin polttaa asuntoa ulkoapäin sytyttämällä. Kukaan ei loukkaantunut tapahtuneessa. Asiasta on tehty rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa.

Hämeenlinnan kaupungin lausunnon mukaan viimeöistä on kuitenkin pidettävä yksittäisenä tapauksena.

Kaupungin luottamusmiesjohto ja virkamiesjohto tuomitsee lausunnossaan jyrkästi kaiken väkivallan ja vaaran aiheuttamisen maahan saapuneita turvapaikan hakijoita, vastaanottokeskuksen työntekijöitä sekä vapaaehtoisia kohtaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio kertoo Yle Hämeelle, että kyseessä oli polttopullo.

– Siellä oli yhden asunnon ikkunaa päin heitetty polttopullo. Tämä on vakava rikos, jota selvitetään poliisin voimin. Tulipaloa ei saatu aikaiseksi, mikä on tietysti hyvä, kertoo Rautio.

– Rikokset eivät ole koskaan ratkaisu yhtään mihinkään asiaan eivätkä tuo mitään hyvää. Enemmän tarvitaan keskustelua, Rautio muistuttaa.

Poliisi kaipaa havaintoja keskiviikkoyöltä

Hämeen poliisi pyytää yleisöltä havaintoja henkilöistä tai ajoneuvoista, jotka ovat liikkuneet Lammin Pellavamakasiininkujalla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 2.30–3.30. Havainnoista voi ilmoittaa numeroon 0295 437 746. Poliisi ei tutkinnallisista syistä tiedota asiasta tässä vaiheessa tarkemmin.

Lammin vastaanottokeskus on Suomen Punaisen Ristin ylläpitämä vastaanottokeskus turvapaikanhakijoille. Keskus perustettiin keväällä 2009 Hämeenlinnan Lammille. Öinen isku tehtiin kerrostaloon, jonka vastaanottokeskus on vuokrannut kokonaan jo keskuksen perustamisen yhteydessä turvapaikanhakijoiden majoitukseen.

SPR:n Hämeen vastaanottokeskusten yhteinen johtaja Minna Jussila kertoo, että kerrostalossa on asukkaita noin 70, ja he tulevat eri maista. Talossa asuu myös lapsiperheitä.

SPR:n viestintäjohtaja Ilpo Kiiskinen kertoo, että Lammilla ei ole ryhdytty toimiin turvallisuuden parantamiseksi.

– Arvioimme koko ajan tilannetta ja reagoidaan tarpeen mukaan. Parhaiten päästään eteenpäin, kun annetaan poliisin tehdä työtään ja tutkia.

Isku ei ollut lajissaan ensimmäinen Suomessa. Syyskuussa heitettiin Kouvolassa turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksen ovelle polttopullo. Sisäministeriö on luvannut jo aiemmin varautua levottomuuksien vastaanottokeskuksissa ja niiden ympäristössä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tuomitsi Lammin iskun Twitterissä, kuten myös sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Suosittelemme