Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Rokotusten vastustajat teettivät suurtutkimuksen – tulos ei miellyttänyt

Arvostetussa tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan rokotteet eivät aiheuttaneet apinoille muutoksia aivoissa tai käytöksessä. 

kolme rokoteampullia
Kuva: Morguefile
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aiheuttavatko lapsuudessa annetut rokotukset autismia? Asiaa on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa, ja tutkijoiden selvä enemmistö on sitä mieltä, ettei tällaista yhteyttä ole.

Monet rokotusten vastustajat pitävät kuitenkin kiinni kannastaan, jonka mukaan rokotukset lisäävät autismin riskiä. Tätä mieltä on muun muassa yhdysvaltalainen SafeMinds-järjestö, joka päätti rahoittaa suurtutkimuksen asian selvittämiseksi. Asiasta uutisoi Newsweek.

SafeMinds rahoitti 250 000 dollarilla eli runsaalla 220 000 eurolla vuosina 2008–2014 tehtyä tutkimusta, jossa arvioitiin tavallisia lapsuusajan rokotuksia saaneiden reesusapinoiden poikasten neurologista kehitystä ja sosiaalista käytöstä. Tutkimus toteutettiin Washingtonissa sijaitsevassa kansallisessa kädellisten tutkimuskeskuksessa.

Ei merkkejä käytöksen muutoksista

Työn tulokset julkaistiin maanantaina Yhdysvaltain arvostetuimpiin kuuluvassa tiedejulkaisussa Proceedings of the National Academy of Sciencesissä eli PNAS:ssä. Tutkijoiden mukaan rokotteet eivät aiheuttaneet apinoille minkäänlaisia muutoksia aivoissa tai käytöksessä. 

Tutkimuksessa mukana olleet 79 apinaa jaettiin kuuteen ryhmään, josta kahdelle annettiin rokotteita, joissa oli säilöntäaineena tiomersaania. Sen on arveltu aiheuttavan autismia, vaikka epäilyille ei ole saatu tutkimuksista tukea. Esimerkiksi Suomessa sen käytöstä on kuitenkin luovuttu.

Kaksi muuta apinaryhmää sai niin ikään autismista epäiltyä MPR-rokotetta. Tämä ns. kolmoisrokote suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta. Loput kaksi ryhmää toimivat kontrolliryhmänä – ne saivat rokotteissa suolavettä.

Seuraavaksi tutkijat tarkkailivat apinoita sosiaalisissa tilanteissa löytääkseen niiden käytöksestä merkkejä autismista. Mitään tällaisia merkkejä ei havaittu.

Aivoissakaan ei solumuutoksia

Lisäksi tutkijat selvittivät mahdollisia muutoksia hippokampuksessa eli aivotursossa sekä mantelitumakkeessa. Eräillä autismia sairastavilla on havaittu tavallista pienempiä soluja aivotursossa sekä normaalia vähäisempiä määriä soluja aivotursossa.

Apinaryhmien välillä ei kuitenkaan havaittu mitään eroja.

Tutkimustulos ei vastannut SafeMindsin odotuksia. Ryhmä antoi lausunnon, jossa se arvostelee käytettyjä menetelmiä ja ilmoittaa perehtyvänsä parhaillaan tarkemmin tutkimukseen.

Suosittelemme