Hyppää sisältöön

Tutkijat: Yksinäiset miehet syövät lenkkiä

Sinkkunaiset sen sijaan näyttäisivät rakastavan sipsejä. Helsingin yliopiston ja Tilastokeskuksen tutkijat syynäsivät tavallisten suomalaisten kauppakuitteja 1980-luvulta 2010-luvulle.

Makkara miehen kädessä.
Kuva: Jyki Lyytikkä / Yle
Tiina Länkinen

Kuluttajatutkijat kiinnostuivat suomalaisten ruokaostoksista (siirryt toiseen palveluun) ja niiden muutoksesta lähes 30 vuoden tilastohistoriassa. Tilastokeskuksen tutkimukseen osallistuneet ovat tallettaneet kauppakuitteja kahden viikon jaksoilta vuosina 1985, 1998 ja 2012. Ostoksista paljastui suuria muutoksia.

Tarkasteluun valittiin tiettyjä tyyppielintarvikkeita maksalaatikosta perunalastuihin.

Vuosikymmenestä toiseen lenkkimakkara, suklaa ja tutkijoiden yllätykseksi myös virvoitusjuomat olivat tasaisen yleisesti ostettuja tuotteita. Ajan mittaan voittajaelintarvikkeita näyttäisivät olevan muun muassa kananliha, pitsat ja hampurilaiset, kun taas maksalaatikkoa säännöllisesti syövien talouksien osuus on puolittunut.

– Arkeen kuuluu myös uutuuksien kokeilu ja tapojen muuttaminen. Ruoka ja terveys kietoutuvat myös läheisesti toisiinsa, ja lisäksi ruokaan ja syömiseen liittyy monia kulttuurisia merkityksiä, kirjoittavat Kristiina Aalto Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta ja Juha Nurmela Tilastokeskuksesta.

Erityisen mielenkiintoisia tilastotietoja löytyy ruokamieltymysten sosioekonomisista eroista.

Yksin asuvat eläkeläiset syövät maksalaatikkoa tuplaten keskivertokotitalouteen nähden. Yksin asuvat, keski-ikäiset miehet puolestaan syövät tuplaten lenkkimakkaraa muihin nähden. Vuonna 2012 lenkkiä ostettiin 5,3 kiloa henkeä kohden, mutta neljä-kuusikymppiset sinkkumiehet ostivat sitä yli 10 kiloa.

Perunalastujen suurkuluttajia sen sijaan olivat alle 25-vuotiaat yksin asuvat naiset, jotka ostivat niitä vuodessa 2,5 kiloa.

Tutkijoiden mukaan kyse voi olla paitsi makuasiasta, myös käytettävissä olevasta rahasta. Työntekijöiden talouksissa makkara ja maksalaatikko ovat useammin ostoslistalla kuin toimihenkilöiden talouksissa.

Kaikkein jännittävimmäksi muutokseksi tutkijat nostavat siipikarjan suosion. Vuosien 1998 ja 2012 välillä siipikarjan lihan – käytännössä broilerin ja kalkkunan – kulutus kaksinkertaistui henkeä kohden yli kahdeksaan kiloon vuodessa. Kaikkein eniten siipikarjanlihaa ostivat nuoret, alle 25-vuotiaiden taloudet.

Suosittelemme sinulle