Hyppää sisältöön

Valkoselkätikat vaeltavat tänä syksynä – syy ja määränpää mysteereitä

Valkoselkätikat ovat suurvaelluksella, joka erittäin harvinaisen metsälinnun kohdalla tarkoittaa ehkä muutaman kymmenen linnun tai korkeintaan joidenkin satojen liikkeelläoloa Suomessa. Noin kerran vuosikymmenessä toistuva massavaellus helpottaa valkoselkätikkojen rengastamista.

Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Yle Pohjois-Karjala

Valkoselkätikat ovat muiden tikkalajien tapaan lähteneet vaeltamaan. Tikat vaeltavat yleensä samaan aikaan, vaikka eri tikkalajien elintavat, elinpiirit ja ruokavaliotkin poikkeavat toisistaan. Edellinen suurvaellus oli tikoilla vuosina 2008-2009, mutta jo nyt havaintomääriä on sitä enemmän, kertoo Metsähallituksen suunnittelija Timo Laine.

Valkoselkätikoista kirjan kirjoittanut ja yli 30 vuotta niitä havainnoinut Kimmo Martiskainen on tänä syksynä kokeillut ensimmäistä kertaa atrappia eli äänihoukutinta rengastaessaan harvinaisia valkoselkätikkoja. Martiskainen on virittänyt valkoselkätikkojen soidinääntä soittavan vanhan automankan järvenrantametsään Kiteellä.

Valkoselkätikka ja nimenmukainen selkä. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

– Valkoselkätikat ovat todella uteliaita tälle äänelle, olen saanut verkkoon ja rengastettua jo kahdeksan valkoselkätikkaa, iloitsee Martiskainen.

Vaikka määrä kuulostaa pieneltä, jo tästä on saatu merkittävä tutkimusaineisto.

– Kaikki rengastamani yksilöt ovat olleet naaraita ja viime pesimäkaudella syntyneitä, siis nuoria lintuja.

Valkoselkätikat vaeltavat Itä-Suomeen todennäköisesti tuhansien kilometrien päästä idästä, sillä lintujen levinneisyysalue ulottuu Suomesta Venäjän läpi Tyynellemerelle saakka.

– Tästä itärajan läheltä vaeltavat valkoselkätikat saattavat jatkaa pitkälle länteen, vaikkapa Pohjanlahden pohjukkaan.

Odottelua ja innostusta rantametsässä

Verkot ja atrappi viritetään aamulla päivän valjettua. Mennään hieman kauemmaksi, vaikka Martiskainen on huomannut etteivät valkoselät juuri ihmisiä säikähdä. Sitten odotellaan. Välillä poimitaan muutama karpalo ja taas odotellaan. Parin tunnin kuluttua tapahtuu.

– Kaksi tikkaa verkossa, innostuu Kimmo Martiskainen.

Kaikki rengastamani yksilöt ovat olleet naaraita ja viime pesimäkaudella syntyneitä, siis nuoria lintuja.

Kimmo Martiskainen

Verkoille saavuttaessa määrittyy toinen verkkoon tulleista käpytikaksi, toinen on valkoselkätikka. Tikat ovat varsinkin virkeitä ja niillä on todella terävä nokka, sen saa rengastaja tuntea. Tikat punnitaan, niiden pisimmät siipisulat mitataan ja ne saavat nilkkaansa renkaan. Valkoselkätikka saa erityiskohtelun.

– Tämäkin on nuori naaras ja se saa oikeaan jalkaan perinteisen metallirenkaan ja vasempaan punaisen lukurenkaan, jonka kirjainten pitäisi erottua hyvin kiikaroidessakin. Renkaassa on kirjaimet HB, toivottavasti saan siitä joskus sitten havaintoja, toivoo Kimmo Martiskainen ja päästää valkoselkätikan jatkamaan vaellustaan.

Suosittelemme sinulle