Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kirjallisuuden Nobel-palkinto valkovenäläiselle kirjailijalle

Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Palkinto julkistettiin tänään torstaina Tukholmassa.

Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš.
Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš. Kuva: Ulf Mauder / EPA
Miia Gustafsson
Avaa Yle-sovelluksessa

Valkovenäläinen kirjailija Svetlana Aleksijevitš saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Hän on syntynyt vuonna 1948. Häneltä on suomennettu pari teosta. Hänen teoksensa pohjautuvat laajoihin haastattelumateriaaleihin ja niitä voi kutsua dokumenttiromaaneiksi. Hän on kirjoittanut muun muuassa Tšernobylin ydinvoimalaonettomuuteen liittyvän kirjan. Palkintoperusteluissa annettiin tunnustusta hänen moniäänisille teoksilleen.

Aleksijevitšin isä on valkovenäläinen ja äiti ukrainalainen.Aleksijevitš joutui lähtemään Valko-Venäjältä Lukašenkon hallinnon vuoksi vuonna 2000. Mutta vuonna 2011 hän palasi Minskiin. Häntä pidetään hyvin poliitiisena kirjailijana. Aleksijevitš on ollut kärkiehdokkaana Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi jo usean vuoden ajan.

Viimeisin suomennos Tšernobylista nousee rukous on viidentoista vuoden takaa. Tammen kustannuspäällikkö Päivi Koivisto-Alanko uskoo, että uusi painos saadaan ulos parin viikon kuluessa.

- Otetaan ensin tämä uusintapainos ja katsotaan sitten mahdollisia uusia suomennoksia, kertoo Koivisto-Alanko.

Vaikka Aleksijevitšia voi hyvällä syyllä pitää poliittisena kirjailijana, korostaa Tammen kustannuspäällikkö Nobelin kirjallisuuspalkinnon olevan nimenomaa palkinto hienosta kirjallisesta työstä.

– Aleksijevitšia voi pitää tietyn aikakauden kuvaajana. Teoksia voi kutsua dokumenttiromaaneiksi tai asiaproosaksi.  Useat teokset pohjautuvat haastattelumateriaaleihin. Aleksijevitš antaa ikään kuin äänen pienelle ihmiselle.

Nobelin kirjallisuuspalkinto on suuruudeltaan kahdeksan miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 860 000 euroa.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntää Ruotsin akatemia. Tänä vuonna palkinnonsaajan julkisti ensimmäistä kertaa Ruotsin akatemian uusi sihteeri Sara Danius. Hän on ensimmäinen nainen akatemian vakituisena sihteerinä.

Ruotsin akatemia myönsi palkinnon ensimmäisen kerran vuonna 1901. Palkinto on jaettu joka vuosi lukuun ottamatta vuosia 1935 ja 1940–1943.

Viime vuonna palkinnon sai ranskalainen kirjailija Patrick Modiano.

Suosittelemme sinulle