Hyppää sisältöön

Auton rekisteriote muuttuu sähköiseksi – paperiversiota et enää tarvitse

Paperiset rekisteriotteet siirtyvät vähitellen historiaan. Marraskuun puolivälin jälkeen autoilijan ei tarvitse enää säilyttää autossa rekisteriotteen teknistä osaa. Myös kotona säilytetty rekisteriotteen ilmoitusosa käy jatkossa tarpeettomaksi, kun rekisteröinnin voi hoitaa sähköisesti.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Auton hansikaslokerossa ei tarvitse enää säilyttää poliisia varten rekisteriotteen teknistä osaa.

– Auton pysäyttäessään poliisi näkee jo nyt omista järjestelmistään ajoneuvon tiedot, joten paperinen rekisteröintitodistus on käynyt turhaksi, kehityspäällikkö Esa Aaltonen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista perustelee lakiuudistusta.

Rekisteröintitodistuksen teknistä osaa ei kuitenkaan kannata viskata roskiin. Sitä tarvitaan edelleen, jos lähtee autolla tai moottoripyörällä ulkomaille. 

Jos tekninen osa katoaa, saa jatkossa maksutta uuden tilaamalla sen Trafin nettisivuilta.

Auton voi rekisteröidä netissä Trafin tai vakuutusyhtiön sivuilla

Jos haluaa myydä ajoneuvonsa, niin enää ei tarvitse penkoa papereitaan etsiessään kadonnutta rekisteriotteen ilmoitusosaa. Auton myyjä voi kirjautua esimerkiksi pankkitunnuksillaan Trafin nettipalveluun ja luoda siellä 14 päivää voimassaolevan sähköisen varmenteen.

Kun kaupat esimerkiksi autosta on tehty, niin ostaja saa myyjältä tämän varmenteen, jolla hän voi rekisteröidä autonsa sähköisesti vaikka jo kaupantekotilanteessa.

Jos ostajalla on jo liikennevakuutus, voi ilmoituksen omistajan vaihdoksesta tehdä suoraan Trafin kotisivuilla 16. marraskuuta alkaen.

Jatkossa myös vakuutusyhtiöt tarjoavat nettisivuillaan mahdollisuuden tehdä rekisteröinti netissä samalla kertaa, kun asiakas hankkii pakollisen liikennevakuutuksen. Liikennevakuutuskeskuksen mukaan vakuutusyhtiöt ottavat nettirekisteröinnin käyttöön vaiheittain - ensimmäiset jo tänä vuonna ja kaikki viimeistään ensi vuoden loppuun mennessä. 

Sähköinen rekisteröinti ei kuitenkaan onnistu, jos myyjä ei ole luonut sähköistä varmennetta, vaan käyttää paperista rekisteriotetta. Tällöin auton ostaja joutuu vanhaan malliin käymään henkilökohtaisesti rekisteröimässä uuden ajokkinsa omassa vakuutusyhtiössään tai katsastusasemalla.

Jos paperinen rekisteriotteen ilmoitus katoaa, niin jatkossa siitä joutuu maksamaan noin kymmenen euroa.    

Rekisteröinnin voi hoitaa jatkossakin henkilökohtaisesti paikan päällä

Rekisteröintipalvelujen meno nettiin ei kuitenkaan estä hoitamasta niitä jatkossakin entiseen tapaan.

Kehityspäällikkö Esa Aaltonen Trafista sanoo, että vaikka nuoremmat käyttävät mielellään sähköisiä palveluja niin monella iäkkäämmällä ei välttämättä ole nettiyhteyttä ja asiat halutaan hoitaa paikan päällä. Tämä onnistuu siis jatkossakin.     

Lakiuudistus ei edellytä ajoneuvon omistajalta mitään erillisiä toimia. Se vain antaa mahdollisuuden hoitaa rekisteröintiasiat myös netissä, vaikka omalta kotisohvalta ja muulloinkin kuin virka-aikoina.

Trafin verkkosivuilla ajoneuvojen omistajat ja haltijat voivat jatkossa käydä tarkistamassa menopeliensä tiedot. Sieltä näkyy esimerkiksi se, milloin auto pitää seuraavan kerran katsastaa.

Suosittelemme sinulle