Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Neljä supersankaria yhdessä paketissa – Rendel tekee suomalaista historiaa

Daredevil, Batman, Teräsmies ja Hämähäkkimies ovat uuden suomalaisen elokuvan esikuvia. Rendel-elokuvan ensimmäisiä kuvauksia tehdään parhaillaan Kajaanissa entisessä paperikonehallissa.

Rendel-supersankari.
Kuva: Juuli Aschan
Arto Loukasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Kajaanissa tehdään seuraavan kahden viikon ajan uuden naamiosankarielokuvan kuvauksia. Renforsin rannan paperikonehalli on rakennettu elokuvastudioksi, jossa seikkailee ja taistelee pahuutta vastaan Jesse Haajan luoma hahmo Rendel.

Idea Rendelistä syntyi jo 17 vuotta sitten, jolloin naamiosankari seikkaili sarjakuvassa. Esikuvia on paljon.

– Olen koko ikäni elänyt paljon sarjakuvien ja tämän genren elokuvien kautta. Tärkeimmät hahmot, jotka ovat selkäytimeen jääneet, ovat Daredevil, Batman, Teräsmies ja Hämähäkkimies. Nyt he ovat yhdessä paketissa, kertoo elokuvan ohjaaja Jesse Haaja.

Elokuvahistorian ensimmäinen kotimainen supersankari

Erilaisia naamiosankarielokuvia syntyy maailmalla vuosittain kymmeniä. Nämä elokuvat ovat palanneet realismin pariin, ne ovat synkempiä ja tehty aikuisille. Suomessa nyt kuvattava täyspitkä supersankarielokuva on lajissaan ensimmäinen.

Massatyöttömyyden Suomi on meidän pelipaikka ja siitä lähdetään Rendelin tarinaa kertomaan.

Jesse Haaja

– Suomessa elokuva on teatterilevityksessä ja katsotaan pääsemmekö myös Suomen rajojen ulkopuolelle, väläyttää Haaja.

Elokuvan tekeminen vaatii paljon aikaa, väkeä ja rekvisiittaa. Kaiken tämän haaliminen vaatii tuotantoryhmään oikeanlaisia ihmisiä. Jesse Haaja ei omien sanojensa mukaan osannut puolitoista vuotta sitten kuvitellakaan, mitä elokuvan tekeminen todella on.

– Ajatuksissani en päässyt lähellekään sitä, miten iso prosessi tämä on. En katso enää ikinä elokuvia samalla tavalla ja hattua nostan jokaiselle, joka on saanut elokuvansa tallenteelle tai isolle ruudulle elokuvateattereissa. Tämä on huima prosessi, johon liittyy satoja ihmisiä, jotka tekevät töitä päivittäin.

Elokuvan tekeminen on kiertolaiselämää

Rendel-elokuvaa tehdään Kajaanin lisäksi Varkaudessa, Mikkelissä, Helsingissä ja Tampereella, jonka jälkeen palataan kuvauksiin Kajaaniin.

Rendelin tarinaan on poimittu nykymaailman tilanne kärjistettynä. Suomesta on luotu synkempi kuva mitä se oikeasti on, vaikka tarinan loppupuolella nousee toivon kipinä. Elokuva on yhdistelmä realismia ja fiktiota.

Ajatuksissani en päässyt lähellekään sitä, miten iso prosessi tämä on.

Jesse Haaja

– Käyttäisin tällaista James Bond -vertausta: kyseessä on hahmo, joka on hieman kestävämpi, tehokkaampi ja voimakkaampi kuin muut. Massatyöttömyyden Suomi on meidän pelipaikka ja siitä lähdetään Rendelin tarinaa kertomaan, paljastaa Haaja.

Elokuvaa tehdään tiukalla aikataululla. Samalla kun kuvataan, rakennetaan hallin toisessa päässä lavastuksia seuraavaan kohtaukseen. Kuvaukset tapahtuvat ilta- ja yöaikaan.

– Ainakin minulle tuottaa ongelmia se, että olen kymmenen vuotta herännyt aamulla neljältä ja nyt mennään nukkumaan aamulla viideltä. Kompromisseja emme voi tehdä. Kun kaikki on valmista, sitä hangataan niin pitkään, että me olemme tyytyväisiä, Haaja kertoo.

Supersankarina oma isä

Naispääosan mystistä Marlaa elokuvassa esittää Alina Tomnikova, joka juuri lopetti Aleksi Mäkelän ohjaaman toisen kotimaisen elokuvan Love Recordsin kuvaukset.

– On suuri kunnia olla mukana naamiosankarielokuvassa, koska olen fanittanut niitä aina. Tämä on hyvin suomalainen supersankarielokuva, jossa on sisua ja synkkyyttä, mutta toisaalta samalla myös kansainvälinen elokuva, kertoo Tomnikova.

Rendelin päänäyttelijä Alina Tomnikov.
Pääosan esittäjä Alina Tomnikova lopetti juuri toisen elokuvan kuvaukset, mutta hyppy uuteen rooliin tuntuu helpolta. Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Roolivaihdos 60- ja 70-luvun musiikkimaailmaan sijoittuvasta elokuvasta sankarielokuvaan ei ole vaikeaa, koska tunteet, halut ja himot ovat samanlaisia, vaikka elokuva on sijoittunut eri aikakauteen ja paikkaan.

– Kun laitetaan meikit ja roolipuku päälle, niin sitten se vain jotenkin tapahtuu, ei se sen vaikeampaa ole, sanoo Tomnikova.

Kysyttäessä Alina Tomnikovan esikuvaa ja supersankaria, vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Olen puoliksi venäläinen ja siksi supersankarini on isäni, jonka kautta tulee minulle rakas venäläinen kulttuuri. Isä auttaa minua kaikissa asioissa edelleen.

Suosittelemme