Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kaj Stenvall kannustaa kuvataiteilijoita rohkeisiin kannanottoihin – Outokummussa osansa saavat Sipilä, Putin ja Merkel

Teatterissa ja kirjallisuudessa otetaan rohkeastikin kantaa maailmanpolitiikkaan, arvioi taiteilija Kaj Stenvall. Hän kaipaa myös kuvataiteilijoilta rohkeutta aihepiirin käsittelyyn.

Kulttuuriohjaaja Mika Nissinen kertoo Kaj Stenvallin uusista töistä kootusta näyttelystä. Kuvassa Kaj Stenvallin teokset "No Cold War" ja "Atom of Finland is Connecting People and Nations".
Heikki Haapalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Outokummun Vanhalla kaivoksella on torstaina avattu näyttely Perhosvaikutus, johon on koottu reilut 20 Kaj Stenvallin maalausta. Teokset ovat taiteilijan tuoreita töitä.

– Kyseessä on läpileikkaus puolentoista viime vuoden maalauksista. Teoksia on tuona aikana syntynyt reilut 70, joista näyttelyn teokset valitsin, Stenvall kertoo.

Yleisimmin teoksissa nähty hahmo on Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hänet on kuvattu hyvin erilaisiin paikkoihin ja taulut sisältävät viittauksia moniin maihin ja politiikan tilanteisiin. Poliitikoista maalauksiin ovat päässeet myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Suomen hallituksen Juha Sipilä, Timo Soini sekä Alexander Stubb.

Koen velvollisuudekseni tulkita kuvataiteen keinoin näitä asioita.

Kaj Stenvall

– Maailmantilanne on sellainen, jota ei ole eletty vuosikymmeniin. Kyllä se pakottaa luomaan jonkinlaista suhdetta ja ottamaan kantaa asioihin. Koen velvollisuudekseni tulkita kuvataiteen keinoin näitä asioita. Pyrin kiteyttämään jotain olennaista ja tekemään sellaisia töitä, jotka myös jälkeenpäin katsottuna kiteyttäisivät jotain olennaista tästä ajasta, Stenvall kertoo.

Hän kaipaa kuvataidepiireihin ennakkoluulottomuutta ja dynaamisuutta. Stenvall harmittelee, että kuvataiteessa tyydytään liikaa vanhaan ja varmaan.

– Pyrin haastamaan tätä taidekenttää ja tuomaan esille sellaisia asioita, joita ei niin hirveästi ole kuvataidemaailmassa käsitelty. Teatterissa ja kirjallisuudessa on kyllä käsitelty aihepiiriä aika tiukastikin, mutta kuvataide ollut vähän sellainen erillinen saarekkeensa, Stenvall pohtii.

Teoksista valtaosa on ensimmäistä kertaa näyttelyssä. Perhosvaikutus on nähtävillä Outokummun Vanhalla kaivoksella marraskuun loppuun asti.

Suosittelemme