Hyppää sisältöön

Tähtinäytöksissä katsellaan nyt upeaa planeettakonjuktiota

Kuunsirpin ympärillä on parhaillaan käynnissä poikkeuksellisen hieno planeettanäytelmä. Jupiter, Mars, Kuu ja kirkas Venus kaunistavat aamutaivasta vieri vieressä hetkeä ennen auringon nousua.

Arktos-seuran suurimmasta kaukoputkesta havainnoidaan esimerkiksi Jupiterin kuita.
Arktos-seuran suurimmasta kaukoputkesta havainnoidaan esimerkiksi Jupiterin kuita. Kuva: Arto Veräjänkorva / Yle
Arto Veräjänkorva

Viime yöt ovat tarjonneet tähtitaivaalla huikeaa revontulten tanssia. Useana peräkkäisenä iltana ja yönä revontulia on näkynyt pakkastaivaalla runsaasti.

Lisäksi aamutaivaalle on vieretyksin kokoontunut komea planeettaryväs, kertoo Oulun tähtitieteellisen Arktos-seuran puheenjohtaja Jussi Kantola.

– Itäisellä taivaalla konjuktio jatkuu lähes koko lokakuun. Tänään kuun vierellä näkyy Venuksen, Jupiterin ja Marsin konjuktio Regulus-tähden lähellä, Kantola kertoo.

– Kirkkain planeetta on aamu- ja iltatähtenä tunnettu Venus.

Näytöksissä taivaankappaleita pääsee tarkastelemaan lähempää

Paras paikka Oulussa yötaivaan tähystelyyn on Puolivälinkankaan tähtitorni. Oulun moottoritien varressa, lentävää lautasta muistuttavan Puolivälinkankaan vesitornin huipulla, on Arktos-seuran observatorio. 

Siellä seura järjestää suosittuja tähtinäytöksiä torstai-iltaisin. Perjantaiaamuna konjuktion kunniaksi järjestetty ylimääräinen näytös alkoi jo kello viiden aikaan aamulla.

Tähtinäytöksiin ilmoittaudutaan netissä etukäteen, sillä torniin pääsee kerrallaan vain puolenkymmentä lämpimästi pukeutunutta vierasta.

– Kun sää salliii, oven takana on yleensä pieni jono tulijoita, Jussi Kantola kertoo.

Perjantaina suurin kaukoputki suunnattiin Jupiteriin, jonka läheisyydestä erottui vaivatta sen neljä suurinta kuuta: Europa, Io, Ganymedes ja Kallisto.

Vesitornin kattotasanteella voi pienemmistä kaukoputkista lisäksi seurata kuuta ja sitä osin varjostavaa maan kajoa sekä planeettoja.

Suosittelemme sinulle