Hyppää sisältöön

Karkaileva akvaariokala löytyi puusta

Kiduksissa kuljetettava ilmakupla mahdollistaa sen, että liejuryömijä voi liikkua myös maalla. Ulapalle joutuessaan kala voi jopa hukkua.

Liejuryömijä. Kuva: Sea Life

Helsingin Sealife-merimaailman työntekijä koki yllätyksen, kun liejuryömijöiden allasta kunnostamassa ollut intendentti kohtasi altaasta karkuteille lähteneen kalan puussa.

Liejuryömijä oli havainnut tilaisuutensa tulleen, kun kalojen altaasta oli hetkellisesti poistettu katto kunnostuksen vuoksi, ja ryöminyt altaan läheiseen puuhun.

– ”Karkailu” ja kiipeily ovat liejuryömijälle jopa lajityypillinen ominaisuus, intendentti Markus Dernjatin kertoo.

Liejuryömijä. Kuva: Sea Life

Liejuryömijä on taipuvainen vaelteluun, ja laji pystyy liikkumaan ryömimällä käyttämällä eviään käsien tapaan. Maalla vaeltaminen mahdollistaa sen, että luonnossa liejuryömijä ei jää ansaan laskuveden aikaan syntyviin vuorovesilammikoihin.

Maalla liikkumisesta huolimatta kyseessä on silti kala. Liejuryömijä hengittää kiduksillaan myös maalla, sillä se voi kantaa kiduksissaan ilmakuplaa, joka toimii happisäiliönä. Murtovesirannoilla elävä kala onkin sopeutunut elämään lähes kokonaan maalla, ja ulapalle joutuessaan se voi jopa hukkua.

– Sea Lifessakin olimme jo pitkään haaveilleet kyseisestä lajista, mutta vasta Superselviytyjät-näyttelyn myötä oli mahdollista rakentaa niille riittävän suuri, ja ennen kaikkea katettu allas, josta ne eivät pääse vaeltamaan ulos tai vierustoverin altaaseen, Dernjatin kertoo.

Suosittelemme sinulle