Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Professori: Uusiutuvan energian laskelmat täysin pielessä

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on uuden tutkimuksen mukaan vuosikymmeniä aliarvioinut uusiutuvien energialähteiden potentiaalia. Aurinko- ja tuulivoimalle ei lasketa juuri mitään kasvua, vaikka viime vuosina tuotanto on kasvanut eksponentiaalisesti. IEA:n ennusteet vaikuttavat paljon maailman maiden energiapoliittisiin päätöksiin.

Suvilahden aurinkovoimala.
Aurinkovoimalan 1200 paneelia tuottavat vuodessa saman verran sähköä kuin 130 kerrostalokaksiota kuluttaa. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Jenni Frilander
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman suurin aurinkosähkön markkina Kiina miettii parhaillaan, tuplaisiko se aurinkoenergian tavoitteensa 100 gigawatista 200 gigawattiin viiden vuoden päästä. Monissa muissakin maissa uusiutuvien energianlähteiden määrä on kasvanut eksponentiaalisesti.

Tällaisista merkeistä huolimatta, kansainvälinen energiajärjestö IEA olettaa, että uusiutuvan energian tulevaisuuden kasvu on lineaarista, eli ei kasvua juuri lainkaan. IEA:n mukaan uusiutuvat energiat tuottavat vuonna 2030 vain 14 prosenttia energiasta, kun viimeisimpiin kasvulukuihin perustuvat ennusteet näyttävät, että osuus olisi lähemmäs 60 prosenttia.

– Markkinoilla on ollut eksponentiaalista kasvua, mutta IEA:n oletus on, että markkinat eivät kasva. IEA:n mukaan se määrä mitä uusiutuvaa energiaa on lisätty viime vuonna, lisätään seuraavien kahden vuosikymmenen aikana, sanoo Lappeenrannan yliopiston aurinkotalouden professori Christian Breyer.

Laskelmat ovat harhaanjohtavia

Lappeenrannan yliopiston (LUT) tutkijat ja saksalainen uusiutuvan energian järjestö Energy Watch Group ovat haastaneet IEA:n laskelmat uusiutuvista energiamuodoista. Professori Christian Breyerin mukaan IEA:n raportit vuodesta 1994 vuoteen 2014 ovat julkaisseet harhaanjohtavia ennusteita aurinko- ja tuulivoimasta.

– Se on sääli, koska nämä kaksi teknologiaa ovat tulevaisuuden energiantuotannon selkäranka. On koko avan selvempää, että nämä kaksi teknologiaa ovat ne, joita tarvitsemme, Breyer sanoo.

Jos perustavanlaatuinen tutkimus on väärässä kahdesta merkittävimmästä teknologiasta, se voi johtaa hyvinkin vääriin päätöksiin.

Christian Breyer

Esimerkiksi IEA:n vuoden 2010 tehdyt ennusteet aurinkosähkön tuotannosta vuonna 2024 saavutettiin jo tammikuussa 2015. Tuulivoiman suhteen yksittäiset analyytikot ovat olleet enemmän oikeassa kuin IEA. Vain BP:n, Shellin ja EXXOn Mobilen ennusteet olivat IEA:n ennusteiden kaltaisia. Esimerkiksi Bloomberg ja Greenpeace ovat Breyerin mukaan ennustaneet paremmin aurinko- ja tuulivoiman kehityksen tähän saakka kuin IEA.

– Tästä näkökulmasta heidän laatunsa on parempi kuin kansainvälisen energiajärjestön, mikä on aika harmi, koska IEA on johtava instituutio energiakysymyksissä.

IEAn pienemmät raportit ennustavat kuitenkin ihan muuta, mutta niiden johtopäätöksiä ei oteta huomioon IEA:n vuosittaisessa pääraportissa World Energy Outlookissa.

– Se on kuin energia-alan raamattu, sitä voi verrata yritysten vuosikatsauksiin, eli se on vuoden pääjulkaisu.

Maiden hallitukset luottavat laskelmiin

OECD:n alaisen IEA:n laskelmilla on iso merkitys eri maiden hallituksille tehtäessä poliittisia ja taloudellisia päätöksiä energiamuodoista. Energy Watch Group perää IEA:lta läheisempää yhteistyötä tiedeyhteisön ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

– Yritykset, investoijat ja erityisesti hallitukset luottavat näihin arvioihin, kun tekevät investointeja tai paikallisia päätöksiä. Jos perustavanlaatuinen tutkimus on väärässä kahdesta merkittävimmästä teknologiasta, ja jos muut luottavat siihen, se voi johtaa hyvinkin vääriin päätöksiin.

Suosittelemme sinulle