Hyppää sisältöön

Monopoliasema rajoittaa Veikkauksen mainontaa – markkinointibudjetti silti lähes 20 miljoonaa euroa

Veikkauksen pelejä pelataan vuosittain lähes kahdella miljardilla eurolla ja mainontaankin menee kohtuullisen kokoisen yrityksen vuotuista liikevaihtoa vastaava summa. Enemmänkin rahaa voisi mennä, jos Veikkaus saisi markkinoida ja mainostaa ilman monopolirajoitteita.

Veikkauksen mainoskylttejä kaupassa
Veikkauksella ja Poliisihallituksella on näkemyseroja siitä, mikä on Veikkaukselle sopivaa markkinointia. Kuva: Yle
Risto Ukkonen

Veikkauksen asema kansallisena rahapelimonopolina tuo mukanaan markkinointi- ja mainosvelvoitteita. Pelejä ei saa mainostaa liian voimakkaasti, eikä markkinoinnilla saisi luoda uutta pelikysyntää.

Toisaalta taas Veikkaus saa markkinoida pelejään, jos sillä pystytään pitämään pelaajat kotimaisten, valvottujen, pelien parissa. Käytännössä mainonnalla voidaan vastata kiristyneeseen kansainväliseen rahapelikilpailuun.

Me emme voi houkutella asiakkaita rahakkailla bonuksilla.

Antti Tiihonen

Tavoitteena on ehkäistä pelaamisen haittoja, mutta ristiriitaisessa tilanteessa markkinoinnin rajat voivat hämärtyä. Poliisihallitus ja Veikkaus selvittelevätkin nyt näkemyserojaan kassoilla tapahtuvaan suulliseen pelimyyntiin liittyen.

Kansainväliset peliyhtiöt houkuttelevat pelaajia bonuksilla

Veikkauksen mukaan mainonta on yksi keino pitää pelirahat Suomessa. Netissä on tarjolla kymmeniä kansainvälisiä pelifirmoja, joihin voi rekisteröityä ja pelata Suomestakin.

Kansainväliset peliyhtiöt ovat lisänneet voimakkaasti näkyvyyttään myös Suomessa muun muassa tv-mainonnan ansiosta. Ulkomailla sijaitsevilla, mutta Suomessakin näkyvillä, kanavilla pyörii useiden peliyhtiöiden mainoksia.

Veikkaus on harmissaan tilanteesta. Verkkokaupasta vastaava myyntijohtaja Antti Tiihonen nostaa esille kansainvälisten pelifirmojen raha- ja pelibonukset.

– Me emme voi houkutella asiakkaita rahakkailla bonuksilla ja palkkioilla, mutta pyrimme kilpailemaan palvelulla.

30 miljoonaa euroa pelimainontaan

Veikkauksen mainonta on edelleen näkyvää niin televisiossa kuin myyntipaikoissakin. Poliisihallitus puuttui kesäkuussa myyntipaikkojen mainontaan, jota Veikkaus karsi jo kesällä.

Aikalailla samassa kokoluokassa tämä vuosikymmen on menty.

Olli Sarekoski

Veikkauksen tuotemainontakulut olivat viime vuonna yli 18 miljoonaa euroa. Summalla ostetaan muun muassa mainostilaa eri medioista noin 10 miljoonalla eurolla, kertoo varatoimitusjohtaja Olli Sarekoski.

– Summa on hieman noussut viime ja tämän vuoden aikana, mutta aikalailla samassa kokoluokassa tämä vuosikymmen on menty.

Suomessa valmistellaan isoa pelialan fuusiota, kun Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistävät toimintansa.

Tällä hetkellä Raha-automaattiyhdistyksen markkinointibudjetti on yli 9 miljoonaa euroa vuosittain. Fintoto puolestaan markkinoi hevospelejä runsaalla kahdella miljoonalla eurolla vuosittain.

Kolmen valtakunnallisen peliyhtiön yhteenlaskettu markkinointibudjetti nouseekin noin 30 miljoonaan euroon.

Suosittelemme sinulle