Hyppää sisältöön

Koulun pukuhuoneen tuoksucocktail laukaisee jopa astmakohtauksia – oppilaat vaihtavat vaatteitaan vessoissa

Hämeenlinnalaiskoulussa pukuhuone täyttyy hiuslakkojen ja hajuvesien tuoksuista, mikä on laukaissut oppilaissa jopa astmakohtauksia. Koristautumisen kemikaalicocktail ajaa monia koululaisia vaihtamaan vaatteitaan vessoissa liikuntatuntien jälkeen.

Kuva: Yle
Nina Keski-Korpela

Erilaisten hajustettujen kosmetiikkatuotteiden, kuten hiuslakkojen, deodoranttien ja hajuvesien tuoksu pistää nenään etenkin naisten pukuhuoneissa. Tuoksutulva iskee nuoriin viimeistään yläkoulussa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Ahveniston koulun tyttöjen pukuhuoneissa ruiskutellaan niin paljon hiuslakkoja ja hajuvesiä, että happea haukkoo herkistymätönkin.

Monet hajuista kärsivät teinitytöt käyvät vessoissa vaihtamassa vaatteitaan liikuntatuntien jälkeen välttääkseen tuoksucocktailin. Myös koulun käytävillä ja vessoissa, lähes kaikkialla sisätiloissa, suihkaistaan tuoksuja ilmaan.

Hajusteita on ruiskuteltu Ahveniston koulun käytävillä joskus jopa niin paljon, että ne ovat laukaisseet joillekin oppilaille astmakohtauksia. Yhdeksäsluokkalaista Hanna Haltiaa voimakas haju ahdistaa.

Se on tosi ahdistavaa, kun jotkut käyttävät liikaa.

Hanna Haltia

– Käytän itse hajuvettä, mutta yhden suihkauksen kerrallaan. Mulla on kyllä kavereita, jotka käyttävät koulussa ja kotona aivan liikaa hajusteita. Jopa viisi suihkausta. Se on tosi ahdistavaa, kun jotkut käyttävät liikaa.

Koulun sisäilmaa on tutkittu (siirryt toiseen palveluun) viime talvena oppilaiden ja henkilökunnan oireiden takia. Ongelmakoulun sisäilman laatu ei ainakaan parane runsaalla tuoksutuotteiden käytöllä.

Hyvätkään tuoksut eivät sovi kaikille

Tuoksuyliherkkiä on eri tietojen mukaan vajaasta 10 prosentista yli 40 prosenttiin ihmisistä. Tuoksut aiheuttavat herkistyneille väsymystä, hengenahdistusta, pahoinvointia, päänsärkyä ja silmien kirvelyä. Yleisintä tuoksuyliherkkyys on keski-ikäisillä ja ikääntyvillä naisilla.

Tuoksuyliherkkiä ei osata ottaa riittävästi huomioon, sanoo Ahveniston koulun terveystiedon opettaja Tiina Lamminaho-Saarinen.

– Nykyään pitää ottaa huomioon, että aika moni on allergisoitunut ja kärsii tuoksutuotteiden käytöstä. Kaikkien pitäisi kantaa kortensa kekoon, vaikka itse tykkäisikin käyttää hajusteita. Arkisessa käytössä hajusteiden määrä tulisi vähentää, terveystiedon opettaja neuvoo.

Arkisessa käytössä hajusteiden määrä tulisi vähentää.

Tiina Lamminaho-Saarinen

Lamminaho-Saarisen mielestä ihmisten pitäisi ottaa muut huomioon laittaessaan hajuvettä ja hajustettuja tuotteita, esimerkiksi hiuslakkoja tai -puutereita. Tuotetta voisi käyttää joko vähän tai ei yhtään.

– Liian suuri määrä mielestäni on, jos aine selkeästi tuoksuu, kun astuu tilaan. Käytön pitäisi olla neutraalia niin, että se ei haittaa toisia, sanoo Lamminaho-Saarinen. 

Hajusteet eivät ole vain tyttöjen juttu, vaan nykyään niillä läträävät myös pojat.

– Nuorilla tämä menee helposti överiksi, kun he innostuvat asiasta. Kyllä se yleensä tasoittuu, kun löytyy se oma ja neutraali tapa käyttää hajuja, sanoo Lamminaho-Saarinen.

Allergia- ja Astmaliiton Tuoksuton viikko (siirryt toiseen palveluun) järjestetään 26.10-1.11.2015. Kampanja haastaa mukaan huomioimaan tuoksuyliherkät yhteisöjen tiloissa ja palveluissa.

Janette Valkama

Yhdeksäsluokkalainen kirjoittaja Ahveniston koulusta oli Yle Hämeessä TET-harjoittelussa.

Suosittelemme sinulle