Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Professori: Töölön pyöräturman ankara tuomio on viesti autoilijoille

Helsingin yliopiston rikosoikeuden emeritusprofessori Raimo Lahti pitää käräjäoikeuden tuomiota Töölön elokuisessa pyöräturmassa ankarana. Oikeus katsoi autoilijan aiheuttaneen toiminnallaan pyöräilijän kuoleman.

Raimo Lahti emeritusprofessori Helsingin yliopisto
Kuva: Yle
Vesa Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Töölön pyöräturmaoikeudenkäynnin syyttäjä vaati onnettomuuden aiheuttajalle rangaistusta taposta.

Käräjäoikeus katsoi, että tapon edellyttämää tahallista kuoleman aiheuttamista ei välikohtauksessa ollut. Tuomion peruste lieveni törkeäksi kuolemantuottamukseksi, törkeäksi liikenteen vaarantamiseksi ja törkeäksi pahoinpitelyksi.

Professori Lahti huomauttaa, että käräjäoikeuden langettama neljän ja puolen vuoden vankeusrangaistus on kuitenkin pidempi kuin lieventävissä olosuhteissa tehdyn tapon minimirangaistus.

Ankaruudestaan huolimatta rangaistus on Lahden mukaan hyvin perusteltu ja perusteluissa on korostettu voimakkaasti teon törkeyttä.

– On katsottu, että siinä on ollut kohteena heikossa asemassa oleva kevyen liikenteen henkilö, jonka riski tietysti tämmöisessä törmäystilanteessa on erittäin korkea. Ja sehän tässä realisoitui sitten jopa kuoleman aiheutumisena, Lahti toteaa.

Ratkaisua saatetaan hakea ylemmistä oikeusasteista

Lahti pitää hyvinkin mahdollisena sitä, että tuomiosta valitetaan.

Viime vuosikymmeninä on korkeimmassa oikeudessa ollut joitakin tapauksia, joissa on ollut kyse liikennekäyttäytymisestä ja siitä onko ollut kyse tahallisesta surmaamisesta. Lahden mukaan ne poikkeavat selvästi Töölön turmasta.

– Voin uskoa, että tähän on perusteita hakea muutosta ehkä puolin ja toisin. Eli voidaan selvittää voiko tällaisessa tilanteessa olla kyse tahallisesta surmaamisesta ja sitten taas puolustus voi katsoa, että suhteessa syyksi lukemiseen rangaistus on varsin ankara.

Ankara tuomio on viesti autoilijoille

Lahti näkee tuomion ankaruuden viestivän autoilijoille, että liikenteessä on oltava erityisen varovainen tilanhteissa, joissa voi tulla vastaavanlaisia kohtaamisia kevyen liikenteen kanssa.

– Katson, että meillä ei ole kevyen liikenteen asemaan ylipäänsä liikennepolitiikassa kiinnnitetty riittävästi huomiota ja nyt sitten tällä rangaistustuomiolla tulee voimakas huomion kiinnittäminen tähän, sanoo Lahti.

Korjattu 9.10. klo 21.30: Käräjäoikeuden langettama rangaistus on pidempi kuin lieventävissä olosuhteissa tehdyn tapon minimirangaistus eikä tapon, kuten jutussa alun perin sanottiin.

Suosittelemme