Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Terveystalo Attendo tarjosi lääkäriä vankilaan pilkkahintaan 50 senttiä/tunti

Suomen vankiloiden lääkäripalvelut kilpailutettiin viime vuoden lopulla. Kilpailutukseen osallistui kolme merkittävää terveysalan yhtiötä. Terveystalo Attendo tarjosi keikkalääkäriä vankilaan 50 sentin tuntihintaan.

Helsingin vankila.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Päivi Happonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vankilat eivät ole monenkaan lääkärin unelmatyöpaikka. Siksi vakituisia lääkäreitä on hankala löytää vankiloihin ja lääkäripalvelut ostetaan usein yksityisiltä terveysalan yrityksiltä.

– Meillä on vaatimus siitä, että hinnat täytyy kilpailuttaa. Hinta on ratkaiseva tekijä, kertoo Suomen vankiloiden terveydenhoidosta vastaava johtava ylilääkäri Heikki Vartiainen.

Valtion yhteishankintayksikkö Hansel järjesti viime syksynä vankilalääkärien kilpailutuksen.

Hanselin järjestämään kilpailutukseen osallistui kolme merkittävää terveysalan yksityistä yritystä. Terveystalo Attendo oli yksi kilpailuun osallistujista.

Attendo oli päättänyt saada itselleen Suomen vankiloiden lääkäripalvelut hoidettavakseen. Se tarjosi keikkalääkäreitään vankilaan 50 sentin tuntihintaan. Attendon tarjous herätti ihmetystä ja kummastusta.

– Sen nyt varmaan jokainen ymmärtää, että kukaan lääkäri ei lähde tuolla tuntihinnalla töihin, toteaa vankiloiden terveydenhoidosta vastaava ylilääkäri Heikki Vartiainen.

"He luottivat siihen, että otamme kalliimpia erikoislääkärin palveluita"

Attendo osallistui viime syksyn kilpailutukseen myös toisella tarjouksella. Siinä se tarjosi lääkäreitään vankilaan noin 50 euron tuntihintaan. Tämäkin tarjous herätti kummastusta.

Keikkalääkäreiden tuntihinnat kun ovat Attendon tarjoushintoja hyvin paljon korkeammat. Kun vankilaan ostetaan lääkäripalveluja yksityisistä terveysalan yhtiöistä, niin tuntihinnat ovat keskimäärin noin 100–200 euroa.

Rikosseuraamuslaitos ja Hansel eivät uskoneet, että Attendo voisi todellisuudessa toimittaa lääkäreitä 50 sentin tai edes 50 euron tuntihintaan. Hansel hylkäsi Attendon molemmat tarjoukset.

Attendo valitti päätöksestä markkinaoikeuteen, jossa jutun käsittely on kesken.

Rikosseuraamuslaitoksen terveydenhuoltoyksikön johtaja Heikki Vartiainen kertoo, että tarjouskilpailun jälkeen hänen luonaan kävi Attendon aluejohtaja ja yhteyspäällikkö.

Vartiainen kertoo, että he keskustelivat Attendon tekemästä huippuedullisesta tarjouksesta.

– He (Attendon edustajat) kertoivat, etteivät he siihen hintaan olleet ajatelleetkaan tarjota lääkäriä. He luottivat siihen, että me otamme sitten kalliimpia erikoislääkärin palveluita, jotka olisivatkin olleet sitten lähempänä kahtasataa euroa tunti, Vartiainen sanoo.

"Olemme sitoutuneet tuottamaan palvelut antamillamme hinnoilla"

Yle oli yhteydessä terveystalo Attendoon.

Attendon liiketoimintajohtaja Harri Haimakainen halusi vastata sähköpostilla kysymykseen, olisiko Attendo toimittanut lääkäreitä vankiloihin noin 50 euron ja 50 sentin tuntihintaan.

– Olemme sitoutuneet tuottamaan kaikki tarjouspyynnössä tarjoamamme terveydenhuoltopalvelut antamillamme hinnoilla, vakuuttaa terveystalo Attendon liiketoimintajohtaja Harri Haimakainen Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

Julkaisemme lisää vankilalääkäreihin liittyviä uutisia tänään Ylen netissä sekä radio- ja televisiouutisissa.

Suosittelemme