Hyppää sisältöön

Maalaispoika lähtee 40-vuotiskiertueelle: "Politiikka tulee ja menee, mutta laulut pysyvät"

Mikko Alatalo reissaa vielä kerran läpi Suomen laulamassa sukupolvensa tarinan. Konsertteissa voi keskittyä myös herkempiin lauluihin.

Mikko Alatalo ja Alatalo Brothers treenasivat juhlakiertuetta Pispalassa. Pate Mustajärvi vierailee Tampereen keikalla. Kuva: YLE / Jukka Töyli
Mauri Tikkamäki

Pispalan rinteillä Hauli Bros -yhtyeen treenikämpältä kuuluu tuttu laulu. Meneillään on Mikko Alatalon 40-vuotisjuhlakiertueen harjoitukset, mutta ääni ei ole Alatalon vaan Pate Mustajärven. Hengitä Sisko saa ukkometsomaisen tulkinnan.

Alatalo seuraa oman kappaleensa käsittelyä hädin tuskin nahkoissaan pysyen, mutta tyytyväisenä. Mustajärvi vierailee kiertueen keikalla Tampere-talossa.

Säestävä yhtye on viisimiehinen Alatalo Brothers, jossa kitaristi Kalle ja basisti Aaro edustavat Alatalon geeniperimää. Pate on tullut Popeda-reeneistä ja vielä pitäisi ehtiä jonnekin.

Suomenkielen läpimurto

Mikko on ahkera mies –working class hero. Sitä Mikossa ihailen.

Pate Mustajärvi

Kun Juice Leskinen ja Mikko Alatalo aloittelivat Coitus Int yhtyettä 1970-luvun alussa, laulettiin rock tavallisesti englanniksi. Elettiin aikaa ennen punk-aaltoa.

– Yhtäkkiä meille valkeni, että suomeksikin voi laulaa. Sikäli Mikolla on osuutta siihen, että minunkin urani lähti käyntiin, sanoo Pate Mustajärvi.

– Mikko on ahkera mies –working class hero. Sitä Mikossa ihailen. Ja sitä, että mies on taitava laulaja ja oikea muusikkokin.

Juicen kanssa Alatalo soitti monia instrumentteja viulusta liukukitaraan.

Pohjoisen ihmisen tarinat

Alatalon ura on ollut yhtä puuhamaata. Juicen ohella Harri Rinne on ollut tärkein kumppani  laulujen teossa.

– Me ollaan vähän niin kuin suomirockin Kalle Päätalo. Olemme seuranneet pohjoisen ihmisen elämää, Alatalo sanoo.

– _Hän hymyilee kuin lapsi _kertoo rakastumisesta, Känkkäränkkä ja _Suojelusenkeli _perhe-elämästä. Kun tuli ero, niin siitä kertoo Ihmisen ikävä toisen luo. Ja kun omat vanhemmat ovat kuolleet, On kotipiha hiljainen. Olemme kertoneet sukupolvemme tarinaa ja se on lauluntekijän tehtävä.

Kavereita lavalle

Tampere-talossa lavalle nousevat kummityttö Janna Hurmerinta, Jani Wickholm, Mika Sundqvist, Juri Lindeman ja Hiphop-ryhmä Mansesteri. Kiertue käsittää toistakymmentä paikkaa Tampereelta Ouluun ja takaisin. 

Me ollaan vähän niin kuin suomirockin Kalle Päätalo. Olemme seuranneet pohjoisen ihmisen elämää.

Mikko Alatalo

– Ei tässä mitään suurimuotoistashowta rakenneta. Enempi on kyseessä läpileikkaus koko tuotannosta. Kun ei olla pubin nurkassa, myös herkemmät laulut pääsevät esiin, juhlinnan kohde kertoo.

Alatalo luonnehtii kiertuettaan eräänlaiseksi jäähyväiskiertueeksi.

– Ainakaan näin suurta retkeä tuskin tulee järjestettyä, hän lisää heti perään.

Laulut politiikkaa rakkaammat

Maalaispoja kiertue kurvaa myös Helsinkiin, jossa juhlakalu on laulanut myös eduskunnan puhujapöntössä. Silloin siitä tuli nuhteita. Kansanedustajana on nyt menossa neljäs kausi, mutta jatko on toistaiseksi ilmassa. Rivien välistä saa käsityksen, että motivaatio on hakusessa, vaikka asioita onkin saatu ajettua.

– Niinhän se on että poliitiikka tulee ja menee, mutta laulut pysyvät.

Jäähyväiskiertueen tekijäksi Alatalo on liian puuhakas. Sukupolven tarina jatkunee vielä.

Suosittelemme sinulle