Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Yle Turkin kaoottisella räjähdyspaikalla: Täällä syytetään hallitusta

Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen kävi räjähdyspaikalla Ankarassa.

Ihmiset auttoivat loukkaantuneita räjähdyspaikalla päärautatieaseman läheisyydessä Ankarassa.
Ihmiset auttoivat loukkaantuneita räjähdyspaikalla päärautatieaseman läheisyydessä Ankarassa. Kuva: Fatih Pinar / EPA
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tilanne räjähdyspaikalla Turkin pääkaupungissa Ankarassa on jännittynyt. Kuolleet ja haavoittuneet on kuljetettu pois paikalta, kertoo Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Ankarassa tapahtui lauantaina ainakin yksi, mahdollisesti kaksi voimakasta räjähdystä. Turkin sisäministeriön mukaan räjähdyksissä kuoli ainakin 30 ja loukkaantui 126 ihmistä.

Rauhanprotesti peruuntui

Räjähdyspaikalla on paljon mielenosoittajia, koska siellä piti olla suuri rauhanmielenosoitus, joka on nyt peruttu, Kankkonen kertoo.

– Hetki sitten huudettiin presidentti Recep Tayyip Erdoganin vastaisia iskulauseita, että Erdogan on murhaaja. Monet epäilevät jollakin tavalla, että hallitus olisi tämän takana.

Turkin hallituksen mukaan kyse on terrori-iskusta. Kankkonen kertoo, että räjähdys oli ilmeisesti tosi voimakas.

– Olen tässä pienen matkan päässä räjähdyspaikan vierellä. Täällä näkyy ruumiinosia kadulla. Vapaaehtoiset merkitsevät näitä ruumiinosia. Poliisit ovat tuolla kauempana varsinaisen räjähdyspaikan ympärillä.

Jännitteet kasvavat

Kankkosen mukaan Turkissa mietitään nyt sitä, miten räjähdys vaikuttaa marraskuun alun vaaleihin. Hän arvioi, että Turkin jännittynyt tilanne jännittyy nyt entisestään.

Peruuntuneen mielenosoituksen järjestäjien joukossa on kurdimielinen HDP-puolue. Paikalla on myös ammattiyhdistysliikkeen edustajia sekä erilaisia vasemmistoryhmiä kuten oppositiopuolue Tasavaltalainen kansanpuolue, Kankkonen kertoo.

– Ihmiset ovat hyvin kiihdyksissä ja kovia syytöksiä sinkoilee, mutta sitä ei tietenkään tiedetä, kuka tämän teki.

Kankkosen mukaan epäily on, että räjähdys liittyisi jotenkin kurdikysymykseen ja siihen, että mielenosoitusta varten paikalle kerääntyneet ryhmät arvostelevat ja vastustavat hallitusta.

Räjähdyspaikalla ollut henkilö latasi videon räjähdyksestä Twitteriin.

Suosittelemme sinulle