Hyppää sisältöön

Merentutkijoiden hätähuuto: Lähes kaikki USA:n korallit vaarassa kuolla tänä vuonna

Koralliriutat eri puolilla maailmaa ovat kuolemassa liian korkeaksi nousseen meriveden lämpötilan takia. Yhdysvaltain rannikoilla ilmiö on erityisen voimakas.

Vuonna 2012 julkaistu valokuva koralleista isolla valliriutalla, Queenslandin edustalla Australiassa. Kuva: Australian Institute for Marine Science / EPA
Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltain valtameri- ja ilmastohallinto NOAA (siirryt toiseen palveluun) on havainnut erittäin huolestuttavan ilmiön rannikkovesillään. Meriveden lämpötila on noussut niin korkeaksi, että se voi tappaa korallikasvustot.

Korallit reagoivat liian korkeaan lämpötilaan karkottamalla niiden pinnalla symbioosissa elävän levän. Kun levät ovat poissa, korallit menettävät tärkeimmän ravinnonlähteensä ja ovat alttiimpia sairauksille. Korallien ahdinko näkyy ensin niiden kalpenemisena, sillä korallien kirkkaat värit johtuvat levistä.

Korallien vaaleneminen on itse asiassa maailmanlaajuinen ilmiö. Se alkoi pohjoisella Tyynellämerellä viime vuoden kesällä. Ilmiö laajeni eteläiselle Tyynellemerelle ja Intian valtamerelle tämän vuoden aikana. Elokuussa vaaleneminen alkoi Floridassa.

Tällä hetkellä vaaleneminen on käynnissä Karibianmerellä ja Hawaijilla. Tutkijat arvioivat, että tämän vuoden loppuun mennessä 95 prosenttia Yhdysvaltain rannikon koralleista on altistunut sellaisille olosuhteille, jotka voivat aiheuttaa korallien kuoleman.

Korallien kuntoa ovat jo kauan heikentäneet mantereilta tuleva saaste sekä kestämättömän voimakas kalastus.

Korallien kuolema on ekokatastrofi. Korallit toimivat monien kalalajien ja muiden eliöiden elinympäristöinä. Ne myös suojaavat rantoja myrskyjen aiheuttamilta vaurioilta ja eroosiolta.

Meriveden lämpötila nousee maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen takia. Tällä hetkellä keskilämpötiloja nostaa lisäksi Tyynellämerellä voimistuva el Nino -ilmiö.

Vastaava korallien vaalenemisilmiö on havaittu maailmanlaajuisesti kaksi kertaa aikaisemmin, vuosina 1998 ja 2010.

Suosittelemme sinulle