Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Yksi sukupolvi jäi välistä – kotimainen superruoka on monille kiehtova uutuus

Kotimaiset juurekset, kasvikset ja järvikalat saattavat jäädä kauppaan, koska niistä ei osata tehdä ruokaa. Kun perinteisiä raaka-aineita kutsutaan Pohjolan superruuiksi, kiinnostus herää. Uusi sukupolvi on löytänyt kaalit ja juurekset uudelleen.

Soila Hiltunen tekee Pohjolan superruokia tunnetuksi tapahtumissa.
Kuva: Kati Jurkko / Yle
Kati Jurkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Maa- ja kotitalousnaisten Pohjolan superruuat -projektin tavoitteena on hoksauttaa ihmisiä huomaamaan, että kotimaisilla kasviksilla on vähintään yhtä paljon terveysvaikutuksia kuin trendikkäillä tuontituotteilla, joita superfoodina myydään.

– Ei me tarvita chia-siemeniä ja goji-marjoja. Läheltä ja paikallisesti löytyy vähintään yhtä hyviä superruokia kuin maailmalta, toteaa elintarvike- ja yritysasiantuntija Soila Hiltunen Oulun maa- ja kotitalousnaisista.

Hiltunen ei halua nostaa yksittäisiä raaka-aineita superruokana jo tunnetun mustikan rinnalle, koska niitä on paljon ja niiden terveysvaikutteet erilaisia.

– Pohjolan marjat ja sienet ovat kaikki terveysvaikutteisia, samoin juurekset ja kokojyväviljat. Kaloissamme on paljon terveellisiä rasvahappoja, siika ja muikku, hauki ja särkikin, Hiltunen luettelee.

Osaamattomuus tulee monesti eteemmePerinteiset raaka-aineet löydetään uudelleen

Sukupolvet toisensa jälkeen ovat kasvattaneet juureksia ja käyttäneet niitä sujuvasti arkiruuissa perunan asemasta ja sen rinnalla. Niiden, kuten muidenkin raaka-aineiden kohdalla on käynyt niin, että niitä ei oikein osata käyttää.

– Osaamattomuus tulee monesti eteemme. Meillä oikeastaan jäi yksi sukupolvi väliin, joka ei juuri tehnyt ruokaa.

Sukupolvien ketjun katkeamista kurotaan kuitenkin jo kiinni.

– Nyt uusi sukupolvi on taas innostunut kokkaamaan ja sitä kautta kokeilemaan uusia eli näitä perinteisiä raaka-aineita. Myös ruuan kasvattamiseen on taas halua, Hiltunen iloitsee.

Hiltunen on huomannut, että erityisesti kotimainen kala kiinnostaa kovasti, ja monille on yllätys, että Suomessa on niin paljon syötäviä kalalajeja.

Uusi sukupolvi on taas innostunut kokkaamaan.Pohjolan keittiö on noussut trendiksi

Pohjolan keittiö on noussut suosioon maailmalla. Marjat, sienet, muut metsänantimet, järvikala ja riista ovat omintakeisia terveysvaikutteisia ruoka-aineita. Oulun Maa- ja kotitalousnaiset vievät sen ilosanomaa eteenpäin yleisötapahtumissa ja kokkikursseilla.

– Nettikin on täynnä erilaisia ohjeita, ja voihan sitä äidiltä ja mummoltakin kysyä ohjeita. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan! Hiltunen rohkaisee.

Kokonaisuus ratkaisee

Termi superruoka tarkoittaa ruoka-ainetta, jolla on erityisen hyvä ravitsemusarvo. Vaikka se on markkinointitermi, se kannattaa pitää mielessä sen laajassa merkityksessä.

– Ruokavalion kokonaisuus on tärkeä, eli valitaan terveysvaikutteisia, hyviä tuotteita monipuolisesti eri raaka-aineryhmistä, Hiltunen sanoo.

– Koko ruoka voi olla superfoodia, kun valitaan monipuolisesti aineksia esimerkiksi makaronilaatikkoon. Käytetään kokojyväviljaa ja lisätään joukkoon kasviksia.

Suosittelemme