Hyppää sisältöön

Maailman johtajat tuomitsevat Ankaran pommi-iskut

Turkin hallitukselle ja kansalle on virrannut surunvalitteluja eri puolilta maailmaa. Euroopan johtajat toivovat Turkin kansan pysyvän yhtenäisenä verisen lauantain jälkeen.

Pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Ankarassa.
Lauantain aamupäivällä tapahtuneen pommi-iskun aiheuttamaa tuhoa Ankarassa. Kuva: Fatih Pinar / AFP
Hannu Teider

Useat Euroopan johtajista ja myös Valkoinen talo ovat osoittaneet myötätuntoa lauantaiaamun Ankaran kaksoispommi-iskun uhrien omaisille. Johtajat ovat myös tuominneet iskut ja valaneet uskoa Turkin yhtenäisyyden puolesta. Ankaran päärautatieaseman lähistöllä tapahtuneet pommi-iskut tappoivat 86 ihmistä ja lisäksi ainakin 190 ihmistä loukkaantui. Uhriluku tulee todennäköisesti vielä kasvamaaan, koska useat loukkaantuneista ovat kriittisessä tilassa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel viestitti Turkin pääministeri Ahmet Davutoglulle, kuinka pommit olivat suora isku ihmisoikeuksiia, demokratiaa ja rauhaa vastaan.

Merkelin mukaan pommi-iskuilla haluttiin levittää myös pelkoa. Merkel uskoo, että Turkin hallitus ja koko Turkin yhteiskunta seisoo yhtenäisenä, mikä on parasta palautetta terroristeille.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan edustaja Federica Mogherini toivoi Turkin pysyvän myös yhtenäisenä terroristeja vastaan vaikeassa tilanteessa.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi jyrkästi Ankaran pommi-iskut. Stoltenberg arvioi iskun rauhanmarssijoita vastaan olleen hirvittävä, epäoikeudenmukainen teko.

Valkoisen talon tiedonannossa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuskomiten puhemies Ned Price toivoi, ettei turvallisuustilanne järkkyisi lisää entisestään tulenaralla alueella.

Pricen mukaan USA haluaa jatkaa kahdenvälistä kanssakäymistä Turkin hallituksen kanssa ja tavoite on myös estää aikaisempaa voimakkaammin vastaavankaltaiset terroteot.

Suosittelemme sinulle