Hyppää sisältöön

Ankarassa suuttumuksen jälkeen suru, kuolleiden määrä nousussa

Turkissa Ankaran rauhanmarssiin tehtyjen iskujen kuolleiden määrä on noussut yli yhdeksäänkymmeneen. Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen vieraili myöhään illalla ankaralaisessa sairaalassa, jossa omaiset ja ystävät odottavat tietoa haavoittuneiden kohtalosta.

Nainen itkee ja halaa toista naista Ankarassa, Turkissa.
Tunnelmat Ankarassa olivat järkyttyneet pommi-iskujen jälkeen. Kuva: STR / EPA
Tom Kankkonen

Ankaralaisen Numune-sairaalan piha oli myöhään eilisiltana täynnä ihmisiä, jotka odottivat tietoa lauantaisessa pommi-iskussa haavoittuneiden tilasta.

Lauantaiaamuisen räjähdyksen jälkeen tähän sairaalaan tuli lyhyessä ajassa yli sata haavoittunutta. Osa menehtyi sairaalassa. Myöhään lauantai-iltana viranomaiset kertoivat, että kuolleiden määrä oli noussut 95:een.

Sairaalan pihalla monet odottavat tietoja ystävistään, jotka olivat lähteneet iskun kohteeksi joutuneelle rauhanmarssille.

Ankaralaisen sairaalan piha oli täynnä ihmisiä, jotka etsivät tietoa Turkin pommi-iskussa loukkaantuneista.
Ankaralaisen sairaalan piha oli sunnuntaiyöhön asti täynnä ihmisiä, jotka etsivät tietoa pommi-iskussa loukkaantuneista. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

– Olemme menettäneet ammattiyhdistyskuvioista tuttuja, ja sisällä sairaalassa on parikin haavoittunutta, ystävääni, sanoo ammattiyhdistysaktiivi Melek Kızıldaş.

Ihmiset luulivat paukkupommiksi

Kızıldaş oli myös osallistumassa rauhanmarssiin. Aluksi ihmiset luulivat, että kyseessä oli voimakas paukkupommi, joka oli heitetty ihmisten pelottamiseksi, Kızıldaş kertoo.

Hän on valtion virkamies eikä haluaa puhua kovin paljon politiikkaa. Mutta sairaalan edustalla moni sanoo epäilevänsä, että valtio on Ankaran iskujen taustalla, tavalla tai toisella.

– Turkissa ei haluta rauhallisia vaaleja, koska ihmiset toivovat saavansa nykyisten poliitikkojen tilalle rehellisiä johtajia, jotka haluavat saada aikaan pysyvän rauhan maahan, sanoo toinen ay-aktiivi Pakize Demir.

Pakize Demir ja Melek Kızıldaş vakuuttavat, että aikovat äänestää marraskuun alun parlamenttivaaleissa ja äänet menevät oppositiolle. Kaupungilla moni ihminen vakuuttaa minulle, että isku ei pelota. Monet sanovat  kuitenkin olevansa surullisia.

Hallitus epäilee PKK:ta tai ääri-islamisteja

Räjähdyspaikalla kadut pysyivät illalla suljettuina ja mellakkapoliisin ympäröiminä. Poliisin rikospaikkatutkijat etsivät jälkiä räjähdyspaikalla ja Ankaran kaupungin työntekijät siivosivat jälkiä lähikaduilta.

Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun mukaan rauhanmarssiin iski kaksi itsemurhapommittajaa. Pääministerin mielestä lauantaiseen iskuun pystyisivät vain ääri-islamilainen Isis-järjestö, Kurdistanin työväenpuolue PKK ja pari äärivasemmistolaista järjestöä.

Kurdimieliset poliitikot pitävät puolestaan hallitusta ja Turkin presidenttiä vastuullisina. Viranomaiset ja hallituspoliitikot lupaavat, että isku tutkitaan perin pohjin. Turkissa on kuitenkin ikäviä esimerkkejä, joissa tämänkaltaiset väkivallan teot jäävät selvittämättä.

Iskun jälkeisiä kuvia sensuroidaan

Viranomaiset kielsivät nopeasti suoraan räjähdykseen liittyvien kuvien näyttämisen televisiossa. Kielto koskee itse räjähdyshetkeä ja haavoittuneiden kuvia. Hallituksen määräyksestä asetettu kielto on tuoreeltaan herättänyt arvostelua. Myös jotkut sosiaalisen median kanavat kuten Twitter toimivat eilisiltana poikkeuksellisen hitaasti Turkissa.

Lähipäivinä ammattiyhdistysliike aikoo järjestää laajoja protestilakkoja, ja eilisiltana Istanbulissa tuhannet ihmiset kokoontuivat kaduille osoittamaan mieltään väkivaltaa vastaan. Jännittynyt tilanne jatkuu varmasti vielä päiviä.

Suosittelemme sinulle