Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Ruotsin poliisi ihmeissään: Puolet pakolaisista katoaa

Suuri osa Ruotsiin saapuvista pakolaisista katoaa viranomaisten järjestelmästä. Nämä henkilöt ovat alttiita sekä itse tekemään rikoksia kuin myös joutumaan rikosten uhreiksi.

Poliisit katselivat ,kuinka pääasiassa Syyriasta ja Irakista tulleet turvapaikanhakijat aikoivat kävellä Tanskasta Ruotsiin 9. syyskuuta.
Poliisit katselivat, kuinka pääasiassa Syyriasta ja Irakista tulleet turvapaikanhakijat aikoivat kävellä Tanskasta Ruotsiin 9. syyskuuta. Kuva: Benjamin Nolte / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsin poliisin mukaan jopa puolet maahan saapuvista pakolaisista ei hae Ruotsista turvapaikkaa, vaan katoaa viranomaisten näkyvistä. Asiasta kertoo Ruotsin televisio SVT.

Lähes 40 000 ihmistä on hakenut Ruotsista turvapaikkaa syyskuun alun jälkeen. Ruotsin poliisin arvion mukaan jopa yhtä paljon ihmisiä on saapunut maahan, mutta he eivät ole hakeneet turvapaikkaa, eikä poliisi tiedä heidän olinpaikkaansa. Osa on epäilemättä siirtynyt muihin maihin, mutta osa pysyttelee salaa Ruotsissa.

– Tämä on monella tapaa harmillista. Osa tulijoista on sellaisia, joiden todella tulisi hakea turvapaikkaa, mutta syystä tai toisesta eivät tee niin. On myös mahdollista, että he oleskelevat täällä laittomasti, emmekä tiedä, keitä he ovat ja mitä he tekevät, sanoo Ruotsin rajapoliisin osastopäällikkö Patrik Engström.

Poliisi pelkää, että nämä viranomaisilta kadonneet henkilöt syyllistyvät rikoksiin tai altistuvat itse rikoksille tai muulle hyväksikäytölle.

– Tämä ryhmä hyvin harvoin hakee turvaa yhteiskunnalta, vaikka he olisivat itse rikosten uhreja tai heitä hyväksikäytettäisiin muulla tavoin. Hyväksikäyttö voi tapahtua esimerkiksi siten, että he ovat halpaa työvoimaa, Engström kertoo.

Ruotsin viranomaiset ovat tehostaneet toimintaasa siten, että kaikkien seitsemän poliisipiirin on raportoitavat maahantulijoiden määristä poliisin operatiiviselle osastolle. Näin pyritään saamaan selkeämpi kuva siitä, mihin ihmiset liikkuvat.

– Näemme jatkuvasti, kuinka junista ja laivoilta saapuvat ihmiset katoavat tiehensä. Näemme myös, kuinka kokoontumispisteisiin tulee ihmisiä, jotka etsivät käsiinsä esimerkiksi lapsia ja ottavat heidät mukaansa. Tämä on erittäin huolestuttavaa kehitystä, Engström kertoo.

Suosittelemme