Hyppää sisältöön

Kiusallinen hetki kiinalaiselle PR-pomolle: rahalahja kiinalaistoimittajalle paljastui – katso video

Kiinassa maan tapa on maksaa kiinalaistoimittajille siitä, että he tulevat yrityksen tiedotustilaisuuteen. Kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen osallistui suomalaisfirman tiedotustilaisuuteen, missä kiinalainen PR-yritys jakoi rahakuoria. Suomalaisfirma yllättyi.

Kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kyseli PR-yhtiö D&S Media Groupin varatoimitusjohtajalta Ben Sheniltä kiinalaistoimittajien saamista kirjekuorista.
Ylen kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen kyseli PR-yhtiön varatoimitusjohtajalta Bill Sheniltä kiinalaistoimittajien saamista kirjekuorista.
Mika Mäkeläinen

Suomalaisyritys julkisti maanantaina pekingiläisessä luksushotellissa uuden tuotearsenaalin, jolla se pyrkii Kiinan kuluttajamarkkinoille.

Olen kuullut, että kiinalaistoimittajat odottavat, että heille maksetaan osallistumisesta yritysten tiedotustilaisuuksiin.

Nyt näen, että näin todella tapahtuu.

Tiedotustilaisuutta järjestävän viestintäyhtiön edustaja ojentaa suomalaisyrityksen materiaalin lisäksi toimittajille suljetun kirjekuoren.

Kysyn kirjekuoren sisällöstä eräältä toimittajalta. Väliin tulee tiedotustilaisuuden järjestäneen PR-yhtiön D&S Media Groupin varatoimistusjohtaja Bill Shen, joka sanoo kiinalaistoimittajalle, ettei kirjekuorta pidä näyttää minulle.

Sananvaihdon jälkeen Shen tunnustaa, että jokaisessa kuoressa on seteleitä noin 300 yuanin eli 42 euron edestä. Tilanne on ilmiselvästi kiusallinen PR-yhtiölle.

Korvausta "taksikuluista"

Shen selittää aluksi, että rahat ovat korvausta taksikuluista. Pekingissä taksin lähtöhinta on kuitenkin vain 13 yuania eli vajaat kaksi euroa, eikä toimittajilta vaadita mitään tositteita rahan käytöstä.

Suomalaisyrittäjä sanoo, ettei hän tiennyt PR-yhtiön antavan rahalahjoja toimittajille.

Kaikki eivät huoli rahakuorta

Kiinalaistoimittajien mukaan rahakorvaukset ovat Kiinassa hyvin yleisiä. Useimmat toimittajat odottavat saavansa rahaa, jos he saapuvat kaupallisen yrityksen tiedotustilaisuuteen ja tekevät siitä uutisen.

Kiinassa rahalahjoihin suhtaudutaan kuitenkin yhä kriittisemmin.

Löysin tiedotustilaisuudesta toimittajan, joka oli kieltäytynyt kirjekuoresta. Hänen yrityksessään toimittaja kuulemma saisi potkut, jos ottaisi rahaa tiedotustilaisuuden järjestäjältä.

Suosittelemme sinulle