Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Käännynnäisten moskeija: Roihuvuoressa vieras saa lahjaksi mustan kaavun

Roihuvuoren kirkkoa vastapäätä sijaitsevassa Roihuvuoren moskeijassa puhutaan suomea, sillä suuri osa yhdyskunnan jäsenistä on islamiin kääntyneitä suomalaisia.

Reeta Salminen,
Eetu Pietarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Alku ei mene hyvin. Kun saavumme kuvaajan kanssa Roihuvuoren moskeijaan, pari paikalla rukoilemassa olevaa miestä suuttuu heti. Yksi heistä kävelee ulos.

– Miksette tee juttua juutalaisista? toinen huutaa.

– Uskontomme ei ole mikään sirkus, toinen säestää, ennen kuin kävelee ulos takki heiluen.

Tunnelma on jännittynyt. Yhdyskunnan puheenjohtaja Hamza Peltola yrittää rauhoitella paikalla olevia jäseniään. Se ei ole ihan helppoa – hiki virtaa Peltolan hiusrajassa.

– Ei kuvissa tarvitse olla, tämän on tarkoitus olla positiivinen juttu. On hyvä, että pääsemme ääneen.

Kaikki eivät ole puheenjohtajan kanssa samaa mieltä. Moni paikalle jäävistäkin kieltäytyy kuvista. Suomessa syntynyt entinen luterilainen Hamza Peltola sen sijaan kieltäytyy kohteliaasti kättelemästä.

– Pahoittelen, minulla ei ole mitään sinua vastaan. Tämä on vain tapamme, että emme kättele vastakkaista sukupuolta, Peltola selittää.

Roihuvuoren moskeija on pieni yhteisö, jossa jäseniä on reilut sata. Heistä noin puolet on toisen polven maahanmuuttajia, toinen puolikas islamiin kääntyneitä suomalaisia.

Roihuvuoren moskeijan väki kulkee aktiivisesti tapahtumissa ja kaupungilla kertomassa islamista. Kesällä 2015 moskeijan ulkoseinään laitettiin iso islammainos, josta syntyi pieni kohu. Peltolan mukaan tarkoitus ei kuitenkaan ole tehdä käännytystyötä.

– Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman paljon tietoa suomen kielellä muslimeille, Peltola sanoo.

Tietoa annetaan myös avoimien ovien päivänä, joka järjestetään aina kuukauden ensimmäisenä lauantaina. Roihuvuoren moskeijan vapaaehtoiset pitävät alustuspuheen ja tarjoavat kahvit.

Koko Roihuvuoren moskeijan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Vuokraa ja muita menoja varten kerätään kolehtia ja jäsenet lahjoittavat joka kuukausi parikymppiä toiminnan tukemiseksi.

– Välillä on tiukempaa. Silloin on pakko muistuttaa moskeijalla, että nyt tarvitaan lisää rahaa. Mutta onneksi vuosien saatossa kävijäkunta on vakiintunut, Peltola sanoo.

Roihuvuoren moskeijan Helsingin muslimit kertovat olevansa islamin keskitien kulkijoita. Tämä tarkoittaa puheenjohtaja Peltolan mukaan, että ollaan suvaitsevaisia, muttei tingitä omista arvoista. 

– Pitää muistaa, että elämme Suomessa kristillisessä maassa. Pitää oppia suomalaisista arvoista, mutta samalla olla häpeämättä omia periaatteitaan. Jäsentemme on hyvä tuoda työpaikalla ja koulussa selvästi esiin, että on muslimi ja että meillä on tällaiset tavat.

Roihuvuoren moskeijan kävijäkunta on miesvaltaista. Naisille on oma sisäänkäynti ja heillä on mukavat omat tilat. Ketään ei vain näy. Peltolan mukaan naisia käy kuitenkin paljon. Helsingin muslimien nettisivuilla mainostetaan siskojen iltoja, ja kerrotaan millainen on ihanteellinen musliminainen.

Minä en ole täydellinen. Pyydän päästä kuvaan Peltolan ja imaami Mustafa Aadam Muhamedin kanssa aivan kuten muissa moskeijoissa. Imaami Mustafa kieltäytyy kohteliaasti ja pahoittelee, ettei voi. Pitkä keskustelumme päätty siihen, että Hamza Peltola käy takahuoneessa ja ojentaa lahjaksi musliminaisen asun.

Lönnrotinkadun moskeija
Tataarimoskeija
Pakistanilainen moskeija Kalliossa
Shiiamoskeija

Suosittelemme