Hyppää sisältöön

Irvailua nunnille ja imaameille – "Uskonto politiikkaa vaikeampi aihe pilapiirtäjälle"

Ranskalaistaustainen pilapiirtäjä Damien Glez on pyörittänyt satiirilehteä yli 20 vuotta Burkina Fason pääkaupungissa Ouagadougoussa.

Sarjakuva.
"Mikä tutkimus tämä on?", kysyy sairas burkinalaismies, kun taskulla ovat niin kirkko, yksityiset lääkärit kuin poppamiehetkin. Kuva: Eeva Johansson
Karoliina Romanoff

– Tulkaa polkupyörien myyntikojun ohi. Kääntykää oikealle kujan päähän ja olettekin perillä kirjapainon pihassa, opastaa pilapiirtäjä Damien Glez puhelimessa.

Satiirilehti Journal de Jeudi  ilmestyy joka torstai. Lehdellä on toimitus ja oma kirjapaino kaupungin keskustassa pienen sivukujan varrella. 

Lehden piirroksissa naureskellaan Länsi-Afrikan korruptoituneelle eliitille ja uskonnoille. Muslimeja on maassa hiukan enemmän kuin kristittyjä ja myös kansanuskontoihin pohjautuvaa animismia harjoitetaan ahkerasti.  

– Uskonnollisten piirien kanssa on joskus ollut ongelmia. Katoliset kiihkoilijat uhkailivat, kun piirsin Jeesus-kuvia muutamia vuosia sitten. Nykyään he ottavat asian rauhallisemmin.  En välttämättä tekisi pilakuvia islamin profeetta Muhamedista, Glez arvioi.

Damien Glez
Damien Glez on toimittanut Journal de Jeudi -satiirilehteä yli 20 vuotta. Kuva: Eeva Johansson

Pohjois-Afrikassa sananvapaus on kohmelossa

Ranskankielistä Afrikkaa yhdistää pilapiirtäjän mukaan aktiivinen satiirikulttuuri.

– Marokossa tulee edelleen ongelmia, koska kuningas Muhammed VI:tta ei saa esittää. Edes hänen serkulleen ei voi naureskella joutumatta hankaluuksiin.

– Marokkolainen mies jakoi kuninkaalle irvailevan pilakuvani ja joutui yli vuodeksi vankilaan. Tuntuu, että Pohjois-Afrikassa sananvapauskysymyksissä ei edistytä samaa vauhtia kuin Länsi-Afrikassa, Glez pohtii. 

Lukutaidottomia lukijoita

Burkina Fasossa poliittinen satiiri tavoittaa myös lukutaidottomia "lukijoita". Journal de jeudi -satiirilehti irvailee korruptoituneille presidenteille, nunnille, imaameille ja paikallisille poppamiehille.

- Kaikki lukijamme eivät osaa lukea, mutta kuvissa on voimaa. Pilakuvissa on usein tekstiä puhekuplissa, mutta piirroksen voi tulkita, vaikkei osaisi lukea, Glez pohtii lehden suosion salaisuutta.

Sarjakuva
Burkina Fasossa järjestetään parlamenttivaalit lokakuussa. Osa ehdokkaista ei halua kertoa yhteyksistään valtaeliittiin. Kuva: Eeva Johansson

Uutta presidenttiä odotellessa

Länsi-Afrikan keskiosissa sijaitseva Burkina Faso on säilynyt poliittisesti verrattain vakaana samalla, kun ääriryhmät mellastavat naapurimaissa Malissa ja Norsunluurannikolla. 

Viime vuonna maan vallasta syöstyä itsevaltaista presidenttiä, Blaise Compaoréa, pilapiirtäjä ei jää kaipaamaan.

- Compaoré hallitsi 27 vuotta. En ole neljännesvuosisadan kestäneen piirtäjäurani aikana piirtänyt muita presidenttejä. Se kävi jo haukotuttavan yksitoikkoiseksi, Glez toteaa.  

Burkina Fasossa on määrä valita uusi presidentti ja järjestää parlamenttivaalit lokakuun loppupuolella. 

– Oma työni tuskin muuttuu vaikeammaksi. Etenkin poliittisia aiheita voi nyt käsitellä lähes vapaasti. Uskonto on politiikkaa vaikeampi aihe pilapiirtäjälle, Glez sanoo.

Damien Glez nähdään Yle Teemalla maanantaina 19.10. esitettävässä Pilapiirtäjät demokratian etulinjassa -dokumentissa.

Suosittelemme sinulle