Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maahanmuuttajat ja kantaväestö kohtasivat hernekeiton äärellä

Kajaanin Nuorkauppakamari järjesti maahanmuuttajille ja kantaväestölle yhteisen kohtaamistapahtuman. Tapahtumalla haluttiin tutustuttaa ihmisiä toisiinsa ja ennenkaikkea saada myös uudet turvapaikanhakijat liikkeelle.

Väkeä Kamu-tapahtumassa Kajaanissa 13.10.2015.
Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Jarmo Nuotio
Avaa Yle-sovelluksessa

Wanhan vesilaitoksen pihamaalle kertyi tiistai-iltapäivänä ihmisiä monelta suunnalta. Paikanpäällä kuului iloinen puheensorina, jossa päällekkäin oli niin arabiaa, venäjää, englantia kuin suomeakin. Tarjolla ollut hernekeitto vierastutti ensin, mutta kun ensimmäinen kävi hakemassa keittoa, niin muukin porukka lähti liikkeelle.

Kajaanin Nuorkauppakamarin puheenjohtaja Minna Haatajan mukaan hernekeitto oli helppo valinta tarjoiluksi.

– Palvilihaversio tietysti jätettiin heti pois laskuista, mutta sianlihattomana hernekeitto toimii.

Samaa vakuuttaa kuukausi sitten Kajaaniin saapunut irakilainen Mohammed Ali Hammodi Hussein.

– Tämä on hyvää, kaikki ympärilläkin ottavat keittoa, Hussein sanoo.

Turvapaikanhakija kiittelee vastaanottoa

Nuorkauppakamarille oli helppo työ saada kumppaneita mukaan tilaisuuden järjestelyyn. Kun idea esitettiin, lähtivät seurakunta, YritysAmis, järjestöt ja Kajaanin kaupunki innolla mukaan.

Meillä on täällä kaikki hyvin, mutta toki tekemistä kaivataan.

Mohammed Ali Hammodi Hussein

Eritaustaisten ihmisten kokoavalle tapahtumalle on ollut tilausta, sillä Kajaaniin on tullut viime viikkojen aikana yli 500 turvapaikanhakijaa jo täällä olevien maahanmuuttajien lisäksi.

Hussein kehuu vastaanottoa lämpimäksi.

– Kajaani on mukava kaupunki, ja varsinkin vanhemmat kajaanilaiset ovat ottaneet meidät irakilaiset hyvin vastaan. Meillä on täällä kaikki hyvin, mutta toki tekemistä kaivataan.

Kamu-tapahtuman ajatuksena oli järjestää erilaista ohjelmaa, johon myös tulijat pääsevät osallistumaan. Osallistujien olo haluttiin tehdä kotoisaksi. Kotoisuuden tärkeyttä korostaa myös perhettään ikävöivä Hussein.

– Me lähdimme Irakista, koska se on vaarallinen paikka asua. Osa meistä tuli tänne, osa meni muihin paikkoihin Euroopassa. Perheemme ovat kuitenkin vielä kaukana, ja heitä on ikävä.

Suosittelemme sinulle