Hallitusohjelmassa mainitun, Yleisradion rahoitusta ja tehtävää pohtivan parlamentaarisen työryhmän työ aikaistuu. Ryhmän piti aloittaa työnsä ensi vuonna Matti Vanhasen (kesk.) johdolla. Nyt ryhmä aiotaan asettaa vielä tämän viikon aikana, jotta se voisi järjestäytyä ensi viikolla.
– Parlamentaarisen työryhmän työ aikaistetaan siksi, että on tarve saada parlamentaarisesti tehtyä niitä päätöksiä, jotka joudutaan nyt jo syksyn aikana tekemään Yleisradion osalta, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo.
Myös työryhmän puheenjohtaja vaihdetaan. Aiemmin ilmoitetusta poiketen ryhmän vetovastuu tuleekin kokoomuksen hoidettavaksi.
– Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat tekivät sellaisen ehdotuksen, että asiaa valmistelevan ministerin ja parlamentaarisen ryhmän puheenjohtaja eivät tulisi samasta ryhmästä. Koska itse edustan keskusta-puoluetta ja perussuomalaisilla on Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajan paikka, niin luontevinta on, että valmistelu on kokoomuksella, Berner perustelee.
Työryhmä pohtii rahoitusta
Aiemmin syksyllä kohua aiheutti se, että hallitus jäädytti Ylen indeksikorotuksen. Oppositio tyrmistyi, kun hallitus päätti asiasta yksipuolisesti.
Ylen rahoituksen järjestämistä tulevaisuudessa tai mahdollista siirtämistä budjettiin ministeri ei halua vielä kommentoida.
– Nyt parlamentaarinen ryhmä käy keskustelua. Sen enempää minulla ei tähän hetkeen ole kommentoitavaa. Se, mistä on ollut keskustelua, on budjettikehys. Budjetin osalta on ollut kysymys indeksileikkauksesta, josta hallitus on antanut hallituksen esityksen, Berner toteaa.
Muilla tavoin Yleisradion rahoitusta ei Bernerin mukaan olla leikkaamassa.
– Ei, tästä ei ole ollut kysymys missään vaiheessa. Ylen rahoituksesta päättää eduskunta, ja sen leikkaamisesta ei ole missään vaiheessa ollut kysymys, Berner toteaa.
Eduskunnan Yleisradio
Eduskunnassa tänään käytyjen keskustelujen mukaan Yleisradio olisi pidettävä eduskunnan, ei hallituksen radiona.
Esimerkiksi SDP:n Eero Heinäluoman mukaan on tärkeää, että Yle on vapaa kaikenlaisesta poliittisesta ohjauksesta.
Heinäluoma kritisoi myös sitä, että Yleisradion rahoitus olisi Yle-veron sijaan budjetin kehyksessä.
– Miksei esimerkiksi Maatilatalouden kehittämisrahastoa ole tuotu kehykseen?
Myös SDP:n Pia Viitasen mielestä olisi huolestuttavaa, jos Ylen rahoitus olisi osa kehystä, jolloin Ylestä tulisi "hallituksen käsikassara".
RKP:n Stefan Wallinin mukaan taas olisi vaarallista, jos Ylen budjetti makaisi syksyisin kolme kuukautta avoimena eduskunnan leikkauspöydällä.
– Jos näiden kuukausien aikana tapahtuu jotakin, sanotaan vaikka että pöydälle paukahtaa lautakasa joka ärsyttää hallitusta ja eduskuntaa tai osaa eduskunnasta, niin on ainakin teoriassa olemassa se riski, että Ylen budjettia ruvetaan peukaloimaan poliittisista syistä. Tällaista riskiä ei pitäisi ottaa, ja se olisi hyvinkin vierasta suomalaisessa politiikassa.