Hyppää sisältöön

Nainen, tutki rintasi kerran kuussa – "Jotkut eivät uskalla ja toiset eivät osaa"

Naisten rintasyöpätilastot ovat karua luettavaa. 50–69-vuotiaille naisille tarjotaan maksuttomat rintasyöpäseulonnat, mutta kaikki eivät tutkimuksissa käy. Myös rintojen omatarkkailu on osalle vierasta.

Omia rintoja tulisi tunnustella ainakin kerran kuussa. Rintasyövän ensioire on usein kivuton kyhmy. Kuva: Kati Rantala / Yle

Naisten rintasyöpätapausten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti jo 1960-luvulta lähtien. Suomen Syöpärekisterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 1960-1970-lukujen taitteessa rintasyöpä havaittiin hiukan yli 1 000 naisella, kun vuonna 2013 luku oli jo noin 4 800. Rintasyöpä on tänä päivänä naisten yleisin syöpä. Miehillä rintasyöpä on harvinainen, sillä kaksi vuotta sitten diagnosoitiin vain 34 tapausta.

Tulevaisuudessa rintasyöpätapausten määrän ei ennusteta laskevan. Valtakunnallisen kansalais- ja kansanterveysjärjestö ProMaman kouluttaja Marja-Leena Tuhkasen mukaan syynä on ikärakenteen muuttuminen.

– Tietysti myös elintavoillamme on jonkin verran merkitystä asiaan. Rintasyöpien määräthän lisääntyvät naisilla 40 ikävuoden jälkeen ja niitä esiintyy aina 60–70-vuotiaisiin asti, Tuhkanen kertoo.

Ikä ei ole ainoa riskiä kasvattava tekijä. Myös naisella, joka ei ole imettänyt lasta, on suurempi riski sairastua rintasyöpään kuin imettäneellä naisella. Nuoremmilla naisilla syöpätapaukset ovat usein vakavampia kuin vanhemmilla.

Rintojen omatarkkailu tärkeää

Rintasyövän ensimmäinen oire on yleensä rinnassa tuntuva kivuton kyhmy. ProMaman kouluttaja kannustaakin naisia tekemään omatarkkailua, eli tutkimaan rintojaan ainakin kerran kuukaudessa (siirryt toiseen palveluun).

– Kaikki naiset eivät tutki rintojaan tarpeeksi usein, jotkut eivät uskalla ja toiset eivät osaa. Rintojen omatarkkailu on halpa keino naiselle pitää huolta terveydestään, Marja-Leena Tuhkanen toteaa.

Jos henkilö on jo sairastanut rintasyövän, katsotaan liikunnan olevan tärkeä uusiutumisen ehkäisijä.

Marja-Leena Tuhkanen

Ilmaisia rintasyöpäseulontoja järjestetään 50–69-vuotiaille naisille, mutta kaikki eivät käy niissä.

– Tämä on erittäin huolestuttavaa. Kaikki eivät katso sitä tarpeelliseksi.

Tuhkasen mukaan rintasyöpään liittyvä neuvonta ja ohjaus pitäisi aloittaa jo 15-vuotiaille tytöille, jotta rinnat tulisivat tutuiksi.

Aina rinnasta löytynyt kyhmy ei ole pahalaatuinen, sillä rinnoissa voi olla myös hyvälaatuisia muutoksia.

– Mutta jos muutokset viittaavat syöpäkasvaimeen, tulisi hankkiutua mahdollisimman pian hoitoon. Varhaisvaiheessa hoito on edullisempaa ja helpompaa hoitaa, ja myös tulokset ovat paremmat, Tuhkanen muistuttaa.

Riskiä voi pienentää elintavoilla

Rintasyöpäriskiin vaikuttavat ihmisen ikä ja geeniperimä, mutta sitä voi pienentää elintavoilla. Tärkeitä ehkäiseviä tekijöitä ovat liikunta sekä terveellinen ravitsemus. Puolestaan tupakointi ja liiallinen alkoholin käyttäminen nostavat riskiä sairastua rintasyöpään.

Tämä on erittäin huolestuttavaa. Kaikki eivät katso sitä tarpeelliseksi.

Marja-Leena Tuhkanen

– Suosituksena on kasvis- ja kalapitoinen ruoka, punaista lihaa mahdollisimman vähän. Myös D-vitamiinin riittävä saaminen on tärkeää, ProMaman kouluttaja Marja-Leena Tuhkanen mainitsee.

– Jos henkilö on jo sairastanut rintasyövän, katsotaan liikunnan olevan tärkeä uusiutumisen ehkäisijä.

ProMama ry:n (siirryt toiseen palveluun) tarkoituksena on muun muassa opastaa naisia tarkkailemaan rintojaan ja niihin tulevia muutoksia.

Suosittelemme sinulle