-Kirjan maailmassa unennäkeminen on kielletty. Sen keksiminen auttoi kolmen vuoden kirjoitusprosessissa. Sen jälkeen tarina löysi suuntansa. Halusin kirjoittaa siitä, millaiseksi maailma muuttuu, jos meiltä otetaan pois jokin sellainen asia, mikä meille on itsestään selvyys, Emmi Itäranta sanoo.
Itärannan kuvittelemassa yhteiskunnassa unennäkijät elävät yhteisön laitamilla tai ulkopuolella. Saarella on hyvin vahva hierarkkinen systeemi, jossa kaikki tietävät paikkansa.
-Unennäkijöiden identiteetti on sellainen, mitä se yhteiskunta ei tue tai hyväksy. Siitä johtuen he ovat joutuneet kyseenalaistamaan sen yhteiskunnan toimintatapaa. Halusin kirjoittaa yhteiskunnassa näkyvistä ja näkymättömistä valtarakenteista. Minua kiinnostaa kuka hallitsee ja miten meitä hallitaan, toteaa Emmi Itäranta.
Itäranta sanoo, ettei lähtenyt kirjoittamaan varsinaisesti diktatuurista. Hänelle romaanin maailma on ennen kaikkea fantasiamaailma, jossa on meille vieraita elementtejä, kuten ilmassa ja vedessä kulkevia gondoleja, eikä siellä ole esimerkiksi sähköä.
Kansainväliseen maineeseen noussut Emmi Itäranta oli esikoisromaanillaan Teemestarin kirja ehdolla kahdessa merkittävässä tieteiskirjapalkinnossa. Se on käännetty kahdellekymmenelle kielelle ja ilmestynyt muun muassa Englannissa ja Yhdysvalloissa. Uusimmassa teoksessaan Kudottujen kujien kaupunki hän kirjoittaa kauhukuvaa kuvitteellisesta maailmasta.
Päähenkilökertoja on nuori nainen, kutoja Eliana, joka löytää Seittien talon pihasta mykäksi pahoinpidellyn nuoren naisen Valerian. Eliana lähtee selvittämään Valerian kohtaloa.
Emmi Itärannan romaanissa on harvinaisen kaunista ja runollista kieltä. Sen myötä lukijalle muodostuu kuvallisesti hyvin rikas elämys oudosta maailmasta, joka on toisaalta kuin meidän maailmamme tai saattaa olla ihmiskunnan tulevaisuutta.