Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Mustikkaämpäriä ei jätetä tyhjäksi" – Suomalainen sisu näkyy parhaiten arjessa

Suomalainen sisu on sitä, että umpijäässä oleva auto saadaan liikkeelle paukkupakkasessa, avioerosta ja konkurssistakin selvitään, vaikka hampaat irvessä ja ilman muiden apua. "Se on nojaamista eteenpäin koko olemuksella, kun tie viettää ylöspäin ja tuuli vihmoo vasten kasvoja", kuvailee sisuun erikoistunut tutkija.

Lasse Virénin voittotuuletus.
Lasse Virénin voittotuuletus. Kuva: Yle
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Juoksija Lasse Virén kaatuu Münchenin olympialaisten 10 000 metrin matkalla, nousee pystyyn, ottaa muut kiinni ja voittaa uudella maailmanennätysajalla.

Suomalaisten muistiin tapaus on liimautunut esimerkkinä sisukkaasta suomalaisesta.

Tutkija Emilia Lahti asuu nykyisin San Franciscossa Yhdysvalloissa, mutta tekee Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksella väitöskirjaa suomalaisesta sisusta. Hän muistuttaa, että sitä löytyy lähempääkin kuin urheilusankareiden huippusuorituksista.

Olen hirveän innokas mustikankerääjä. Olen niin sisukas, että ämpärin on täytyttävä, vaikka aamuun menisi. Esko Kivi

– Joskus minut esitellään tilaisuuksissa, että olen suomalaisen sisun asiantuntija. Sanon aina, että meillä on Suomessa viisi miljoonaa sisun asiantuntijaa. Uskon, että suurin osa ihmisistä on sisukkaita ja rohkeita, kun heidän on pakko ja selviytyminen riippuu siitä.

Suomalainen sisu tulee Emilia Lahden mukaan esille ihmisten arjessa.

Meillä on Suomessa viisi miljoonaa sisun asiantuntijaa.

Emilia Lahti

– Puhun usein arki-sisusta. Joulukuussa aamupakkasessa käynnistät autoa, joka on umpijäässä ja ikkunat huurussa, mutta autohan saadaan liikkeelle. Sinulla on ehkä hirveät määrät velkaa tai olet menettänyt työpaikan. Joku on jättänyt sinut ja olet eroamassa. Ne ovat kaikki tilanteita, joissa vaaditaan sisua.

Sisukkaasti läpi harmaan kiven

Emilia Lahti sairasti paljon lapsena, ja häntä hoidettiin sairaalassa. Koulussa häntä kiusattiin. Aikuisiässä hän kärsi väkivaltaisesta parisuhteesta. Ne olivat Lahden omia niin sanottuja sisu-kokemuksia ja vaikuttivat siihen, että hänestä tuli sisu-tutkija.

– Olen aina ollut utelias ihminen. Sisussa minua kiinnosti, kuinka ihmiset selviävät tosi vaikeista tilanteista elämässään: kuka selviää, minkä takia, ja mitä me voimme oppia häneltä.

Emilia Lahti.
Tutkija Emilia Lahti. Kuva: Alison Berman

Mielestäni sisukin on juuri selviytymiskykyä. Selviytymisen kannalta on tärkeää hahmottaa, mikä elämässä on olennaista. Sirkka Hagman

Sisu voi olla ihmisten kykyä selviytyä äärimmäisistä vastoinkäymisistä. Lahti painottaa, että silloin on kyse paljon isommista asioista kuin "piipitetään, kun parkkihallista ei löydy tyhjää ruutua  autolle".

– Sisu on käsite, jolla on ihan erityinen merkitys suomen kielessä. Sitä on kutsuttu jopa suomalaisimmaksi kaikista sanoistamme. Se ilmaisee päättäväisyyttä, lannistumattomuutta, mielen lujuutta ja henkistä sitkoa.

Suomen kielessä on myös useita sanontoja, jotka korostavat näitä ominaisuuksia. Ihminen esimerkiksi puskee läpi tulen ja jään tai läpi harmaan kiven.

– Yksi sisun ehkä kauneimpia ja kohottavimpia puolia on, että jokin siinä mahdollistaa kurottautumisen kohti toivoa. Yritämme uudelleen ja vielä yhden kerran.

Meissä kaikissa on paljon enemmän voimaa, vääntöä ja energiaa kuin mitä usein näkyy päällepäin.

Emilia Lahti

Emme voi tietää, kuinka vahvoja olemme ennen kuin olemme todella vaikean paikan edessä ja kuljemme siitä eteenpäin.

– Meissä kaikissa on paljon enemmän voimaa, vääntöä ja energiaa kuin mitä usein näkyy päällepäin. Se energia tulee esille vaikean paikan edessä.

Jotenkin olen oppinut, että jos jokin asia voi mennä perseelleen, niin se varmasti menee. Mutta ei se mitään. Ylös noustaan joka tapuksessa. Suvi Kuivila

Emilia Lahti on myös huolissaan suomalaisesta jaksamisen perinteestä. Hampaat irvessä yritetään, vaikka voimat ehtyisivät.

– On surullista, että Suomessa ollaan edelleen huonoja pyytämään apua. Meillä on kulttuurisesti sisukkuuden odotus. Suomalaiset arvostavat yritteliäisyyttä. Yritämme selvitä yksin, ja välttämättä voimat eivät aina yksinkertaisesti riitä.

Joissakin tilanteissa liika sisukkuus voi estää muuttamaan elämän suuntaa paremmaksi. Vaatii sisua päästää irti ja murtautua menneisyyden kahleista.

– Jäät työpaikkaan, jossa on haitallinen ja huono ilmapiiri, joka syö sinut hengiltä. Jäät parisuhteeseen, joka on henkisesti ja fyysisesti vahingollinen. Ehkä urheillessa pusket niin paljon, että rikot kroppasi, Emilia Lahti antaa esimerkkejä.

Sisu-kirjassa suomalaisten tarinoita

Emilia Lahti on yksi torstaina julkistetunSisu. Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvän tekemisestä-kirjan kirjoittajista. Teokseen on koottu 14 henkilön tarinat selviytymisestä. Monen kokemissa vastoinkäymisissä on sisukkuus auttanut eteenpäin ja nousemaan epätoivoiselta tuntuvasta tilanteesta.

Hevonen peltotöissä.
Kuva: Museovirasto

Toimittaja Rauli Virtanen kertoo matkoistaan maailmalla ja selviytymisestään uusissa paikoissa. Rinneonnettomuudessa vakavasti loukkaantunut Pekka Hyysalo kertoo vuosia kestäneestä kuntoutumisestaan. Lapsiperheen äiti kertoo, millaisen byrokratiaviidakon läpi vammaisten lasten vanhemmat joutuvat taistelemaan. Entinen narkomaani kertoo, kuinka selvisi ulos huumepiireistä.

– Meillä kaikilla on omia tarinoita sisukkuudestamme. Emme vain aina tunnista niitä ja vähättelemme omia kokemuksiamme. Jokaisen kannattaisi istua alas ja kirjoittaa ylös elämänsä vaikeista tilanteista ja kuinka on niistä selvinnyt. Kokemuksissa voi olla suuri voimaannuttava voima.

Sekin on sisua, että levittää postiivisuutta ympärilleen. Jokainen hymy, jonka voin levittää, on ehkä arvokkain juttu, mitä voin antaa. Pekka Hyysalo

Emilia Lahti muistuttaa, että vaikeat tilanteet voi kääntää voitoksi jälkeenpäin. Minä selvisin.

– Niin kauan kuin on elämää, on aamuja ja uusia alkuja. Se on nojaamista eteenpäin koko olemuksella, kun tie viettää ylöspäin ja tuuli vihmoo vasten kasvoja.

Otteet kirjasta Sisu. Tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvän tekemisestä. PS-kustannus.

Suosittelemme