Hyppää sisältöön

Nettipokerin maailmanmestari: "Älä pelaa rahaa, jota et ole valmis häviämään"

Noin 60 000 euroa syyskuussa maailmanmestaruudestaan tienannut nokialaismies tekee työpäivänsä öisin. Nukkumaan Henri Koivisto käy aamulla kahdeksalta.

Henri Koivisto
Kuva: Mari Siltanen / Yle
Mari Siltanen

Kello on yhdeksän aamulla. Pokerinpelaaja Henri Koivisto juo kolmatta kupillista kahvia puolen tunnin sisään, sillä hän ei ole vielä ehtinyt nukkua. Vaikka aamuista haastattelua ei olisi ollut sovittuna, hän olisi nukkunut vasta tunnin. Isot pelit pelataan öisin, eikä tuore nettipokerin maailmanmestari pieniä pelejä enää pelaa.

Oikeastaan raha ei ikinä ole ollut niinkään tärkeää.

Henri Koivisto

Syyskuisesta maailmanmestaruudesta irtosi verovapaana noin 60 000 euroa. Joinain öinä Koivisto voi hävitä melkein saman verran. 45 000 euron häviöyö oli työkuulumisia kyselevälle äidille liikaa. Koivisto kehotti olemaan kysymättä, jos ei kestä kuunnella vastausta. Yhdeksän vuoden uran aikana häviöihin ja häviöputkiin on ehtinyt tottua. Yksi ensimmäisistä Koiviston pokerineuvoista (siirryt toiseen palveluun)liittyykin rahaan: Älä pelaa rahaa, jota et ole valmis häviämään.

Pokeriammattilainen tienaa kuussa 3 000–5 000 euroa, osa tietysti enemmän. Koivisto tulee hyvin toimeen, mutta raha ei ole tärkein syy pelaamiseen.

– Oikeastaan raha ei ikinä ole ollut niinkään tärkeää. Olen tykännyt pelistä. Se on kiehtonut minua ja olen halunnut kehittyä siinä. Pikkuhiljaa olen nostanut panosta.

Pokeriammattilaisen pitää olla analyyttinen

Koivisto pelaa pöydissä, joihin kertyy pelin myötä 2000-9000 euroa rahaa. Kaikki alkoi kuitenkin noin kolmen euron panoksista. Kaikki oikeastaan alkoi jo Koiviston lapsuudesta, sillä leikkimisen sijaan hän uppoutui matematiikan kirjaan tai imi muuten tietoa itseensä.

Samalla lailla Koivisto suhtautuu nettipokeriin. Hän käy läpi pelejä apuohjelmistojen avulla, katsoo opetusvideoita ja kerää tilastoja muista pelaajista sekä omista suorituksistaan.

– Itsekritiikkiä tarvitaan paljon. Pitää olla analyyttinen ja arvioida tilanteita, tietää miksi voittaa tai häviää. Omasta pelaamisestani olen löytänyt vikoja vaikka kuinka paljon. Joka päivä löydän asioita, jotka voisin tehdä paremmin. Pöydissä näyttää, mitä osaa, ja muun ajan treenaa ja kehittää itseään.

Kaksi tuntia urheilua antaa energiaa neljän tunnin pelaamiseen

Henri Koivisto ei ole nettipelaamisesta kalpea tai huonoryhtinen, eikä hänellä ole tummia silmänalusia. Sen sijaan hän selittää silmät tuikkien kuinka hyvään elämään kuuluu kalastaminen kesällä, kavereiden kanssa puuhailu pitkin vuotta ja tietysti jääkiekko neljä kertaa viikossa.

– Jos elämässä olisi vain pokeri, tuntuisivat peliöiden vastoinkäymiset pahemmalta. Huonon yön jälkeen pitää ajatella, kuinka on onnistunut urheilussa, kuinka hyviä kavereita on tai miten perheen kanssa menee.

Tasapainoinen elämä tosin heijastuu myös peliuraan. Koivisto selittää kuinka kahden tunnin urheilun ansiosta jaksaa pelata neljä tuntia pidempään. Nukuttava on silti ja yöunet ovat joka päivä seitsemästä kahdeksaan tuntia. Joskus rytmi kuitenkin menee sekaisin ja pokeriyöt venyvät voittoputkessa iltapäivään.

– Joskus näkee ihmisiä, jotka häviävät tahallaan, siis pelaavat tosi huonosti. Ei silloin tule uni silmään.

Suosittelemme sinulle