Hyppää sisältöön

Esirukouspyynnöissä saatetaan mollata ex-puolisoa tai papin hiusväriä

Kansalaiset voivat jättää esirukouspyynnön kätevästi netin kautta tai tuomalla lapun kirkkoon erityiseen lippaaseen. Papilta vaaditaan hyviä hoksottimia, sillä kaikkea ei voi jumalanpalveluksessa lukea ääneen. Suurin osa esirukouspyynnöistä koskee kuitenkin aitoa hätää.

Kuva: Keijosen kotialbumi

Liperiläisellä rovastilla Aune-Inkeri Keijosella on pitkä kokemus ihmisten jättämistä esirukouspyynnöistä, joita luetaan jumalanpalveluksissa ääneen. Papilta vaaditaan erityistä hienotunteisuutta tekstien kanssa.

– Pahimmillaan on saatettu toivoa ex-puolison kuolemaa. Silloin parempi ehkä olisi ollut pyytää rukousta omaa katkeruuttaan varten, huomauttaa Keijonen.

Perinteinen lipas esirukouspyynnöille. Kuva: Yle

Pappi ei voi lukea ääneen kaikkea tai jokaista yksityiskohtaa, mitä lappuihin on kirjoitettu. Sen verran hurjaa tekstiä tulee vastaan.

–  Punatukkaisena pappina sain kerran viestin "mene ensin pesemään väri tukasta, ennen kuin menet saarnastuoliin".

Aune-Inkeri Keijoselle on myös tullut vastaan lukuisia kertoja olettamus, että "punatukkaiset joutuvat helvettiin".

– Sitten kun sanojat ovat kuulleet, että olen syntymästäni saakka ollut punatukkainen ja vain tehostan sävyä värillä, ollaan oltu helpottuneita, naurahtaa rovasti.

Rukouksesta haetaan lohtua moneen murheeseen

Esirukouspyyntöjen oudot viestit ovat kuitenkin vähemmistönä. Ihmiset haluavat lohtua esimerkiksi yksinäisyyteen, lapsen menetykseen, avioeroon tai vakavaan sairauteen.

Pahimmillaan on saatettu toivoa ex-puolison kuolemaa.

Aune-Inkeri Keijonen

Esimerkiksi Joensuussa esirukouspyynnöt tehdään yhä useammin netin kautta. Suurin osa pyynnöistä tehdään jo sähköisesti, paljastaa seurakuntamestari Satu Laakkonen Joensuun evankelisluterilaisesta seurakunnasta.

– Perinteinen vaihtoehto on jättää esirukouspyyntö kirkossa olevaan lippaaseen. Sitten vien laput kirkkokansioon tai suoraan papille käteen. Tapanani ei ole uteliaana lueskella viestejä, koska kuulenhan ne muutenkin jumalanpalveluksessa, nauraa Laakkonen.

Suosittelemme sinulle