Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Rajavartiolaitos näyttää mallia taviksille: Motivoimme koiria ratkaisemaan asioita hyvällä

Rajavartiolaitos pyrkii kouluttamaan virkakoiransa niin, että oppiminen on stressitöntä myös koiralle. Eläintensuojelijat ja -kouluttajat pitävät esimerkkiä tärkeänä myös tavallisille koiraharrastajille. Rajavartiolaitoksen kouluttajan mukaan väkivalta koulutuksessa ei kuulu nykyaikaan.

Rajakoira ja rajavartija harjoittelevat maastossa.
Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Hanna Lumme
Avaa Yle-sovelluksessa

Rajavartiolaitos on muutaman vuoden sisällä uudistanut koirankoulutusmenetelmänsä täysin. Oppia on haettu maailmalta, Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin koulutuksissa.

Rajakoirien koulutuksessa hyödynnetään yhä enemmän positiivista vahvistamista ja pehmeitä koulutusmenetelmiä.

Rajavartiolaitoksen koiratoiminnan opettaja Juha Pasanen on yksi ensimmäisistä uudet tavat opetelleista ja käyttöön ottaneista. Toinen pioneereista on koiratoimintaupseeri Ari Raitanen, joka havaitsi menetelmien hyödyt jo vuosia sitten tutustuessaan avustajakoirakoulun toimintaan.

– Tavoite on, että koirat ovat ongelmanratkaisukykyisiä ja aktiivisia, mutta eivät stressaantuneita ja säheltäviä. Motivoimme koiria ratkaisemaan ja tekemään asioita, Pasanen sanoo.

Koirat oppivat aiempaa tehokkaammin

Pasanen on käynyt Frontexin järjestämän koulutuksen uusista koulutustavoista, jota ammattipiireissä kutsutaan operantiksi ehdollistamiseksi.

Motivoimme koiria ratkaisemaan ja tekemään asioita.

Juha Pasanen

Nykyään hän kiertää Rajavartiolaitoksen omien koirakurssien lisäksi maailmalla vetämässä Frontexin koulutuksia muiden maiden koiranohjaajille.

Pasasen mukaan aiemmin Rajavartiolaitos hyödynsi koulutuksessaan nykyistä enemmän koiran luontaisia viettejä. Seurauksena oli, että koirat kävivät kierroksilla ja olivat ajoittain stressaantuneita.

Kovia otteita tai suoranaista väkivaltaa koulutukseen ei Pasasen mukaan ole kuulunut ennen eikä kuulu nykyäänkään.

Nykyistä koulutustapaa puolustavat Pasasen mukaan myös tulokset: koirat oppivat aiempaa tehokkaammin.

Rajavartiolaitoksen esimerkki on tärkeä

Suomen eläintenkouluttajien puheenjohtaja Miia Kantinkoski on seurannut ilolla Rajavartiolaitoksen esimerkkiä.

– Rajavartiolaitoksella on opiskeltu moderneja koulutusmenetelmiä, joihin väkivalta ei kuulu. Rajavartiolaitoksen esimerkki on leviämässä muuallekin.

Eläintenkoulutuksen opettaja Kantinkoski huomauttaa, että tavassa, jolla koiria koulutetaan, ei ole kyse vain etiikasta.

Rajavartiolaitoksen esimerkki on leviämässä muuallekin.

Miia Kantinkoski

– Tehokas ja moderni kouluttaminen ei sisällä väkivaltaa. Kun viesti Rajavartiolaitokselta leviää, saavat nekin, jotka vielä epäilevät modernien koulutusmenetelmien tehoa, näyttöä menetelmien toimivuudesta.

Myös SEY Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto pitää rajakoirien kouluttajien esimerkkiä tärkeänä.

– Tämä on koirankoulutusrintamalla loistava uutinen. Koirankoulutus ei muutu vain eläinsuojelujärjestöjen viestinnällä ja polarisoituneella keskustelulla, vaan on hyvä, että käytännön esimerkki tulee konservatiivisuuden linnakkeena pidetyltä taholta eli virkakoirien kouluttajilta, SEYn vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist sanoo ja jatkaa:

– Virkakoirat ovat koirankoulutuksen ihailluin huippu erityisesti palveluskoirapuolella. Niitä ihaillaan myös harrastajapiireissä.

"Koira on korvaamaton apu"

Rajavartiolaitoksella on virkakoirina ja sellaisiksi opettelemassa reilut 200 koiraa. Koirat työskentelevät esimerkiksi Suomen rajoilla valvontatehtävissä, rajatarkastuksissa ja merivartiossa.

On hyvä, että käytännön esimerkki tulee konservatiivisuuden linnakkeena pidetyltä taholta eli virkakoirien kouluttajilta.

Maria Lindqvist

Rajavartiolaitos kouluttaa koiransa itse pennuista lähtien. Koulutuspuolen suunnittelua ja toteutusta luotsaava Juha Pasanen pitää koiria melkeinpä laitoksen tärkeimpinä työntekijöinä.

– Kun kysyt tätä koiramieheltä, joten totta kai koiralla on tärkein rooli. Vaikka maastorajoille on lisätty tekniikkaa, koiran hajuaistia ja jäljenilmaisua ei voi korvata. Samoin on kätkeytyneiden henkilöiden etsinnässä maalla ja meripuolella, koira on korvaamaton apu.

Rajakoirien kouluttaja väkivallalla opettamisesta: "kivikautista"

SEYn mukaan Suomessa koiria koulutetaan siviilipuolella edelleen joissakin piireissä kovin ottein.

Pasasesta ajatus siitä, että eläinten koulutuksessa käytettäisiin vielä vuoden 2015 Suomessa piikkipantoja, sähköiskuja tai pelottelua, kuulostaa absurdilta. Hän on 25 vuoden koiratoimintauransa aikana törmännyt kovien otteiden koulutuksen kannattajiin, muttei enää viime vuosina.

– Sellainen edustaa kivikautista ajattelu- ja koulutustapaa.

Pasasesta on hienoa, josRajavartiolaitos voi näyttää esimerkkiä myös tavallisille koiraharrastajille siitä, että koiraa voi kouluttaa vaativiinkin tehtäviin lempeästi.

Viimeisetkin ihmiset saisivat tulla kivikaudelta pois ja ruveta kouluttamaan koiria nykyaikaisilla menetelmillä.

Juha Pasanen

– Eikös sen niin pitäisi mennäkin, että ammattilaiset ovat esimerkkinä harrastajille, hän sanoo.

Keskustelu edelleen tarpeen

Tilanne virkakoirien koulutuksessa Suomessa on Pasasen mukaan yleisesti ottaen hyvä.

Rajavartiolaitos tekee yhteistyötä poliisin, tullin ja puolustusvoimien kanssa, ja Pasasen mukaan muillakin viranomaisilla on koulutuksessaan samantyyppinen linja kuin rajakoirien opetuksessa.

Rajavartiolaitoksen koiratoiminnan opettaja pitää joka tapauksessa hyvänä sitä, että tavoista, joilla eläimiä koulutetaan niin harrastus- kuin ammattipuolella, käydään keskustelua.

– Tietoa on nykyään tarjolla, joten on hyvä, että se leviää. Viimeisetkin ihmiset saisivat tulla kivikaudelta pois ja ruveta kouluttamaan koiria nykyaikaisilla menetelmillä.

Suosittelemme